Charles Explorer logo
🇬🇧

Anthropology of Food

Class at Faculty of Arts |
AET100155

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Syllabus

1) Historie jídla: biologická potřeba jíst vs. kulturní a sociální vývoj člověka ve vztahu k jídlu.

2) Jídlo v transkulturní perspektivě.

3) Proč jíme to, co jíme a nejíme to, co nejíme: paradox všežravce, čisté a nečisté.

4) Otázka identity: jsme to, co jíme?

5) Jídlo v náboženství: tabu a rituály.

6) Jídlo jako prostředek komunikace.

7) Chuť jako produkt kultury.

8) Jídlo v mýtech a pohádkách.

9) Jídlo v genderové perspektivě. Co budeme jíst, až všechno sníme?

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Annotation

Jídlo provází člověka od narození až do smrti a v některých kulturách i po smrti. Cílem předmětu Anthropology of

Food je seznámit studenty a studentky s dějinami, tematickými okruhy, metodami a systematikou této mezioborové a holistické vědní disciplíny, které umožňují pochopit vývojové proměny vztahu člověka, kultury a stravování v historickém a geografickém kontextu. Obsahem předmětu je vymezení Anthropology of Food jako oboru zaměřeného na kontext jídla v rámci kultury, historie, společnosti a náboženství. Předmět zkoumá jídlo jako symbolický marker identity, analyzuje kulturní diverzitu ve stravování, současné trendy a globální změny v kultuře jídla (food culture) v souvislosti s průmyslovou produkcí jídla, jeho distribucí a spotřebou v rámci globalizace a z toho vyplývající dopady na člověka.