Charles Explorer logo
🇬🇧

Anthropology of food II

Class at Faculty of Arts |
AET100169

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Syllabus

* přednáška témata LITERATURA 15 Národní identita - historie české kuchyně Čeněk Zíbrt: Staročeské umění kuchařské Zikmund Winter: Kuchyně a stůl našich předků 16 Co je to chuť Linda Civitello: Cuisine and Culture Claude Fischler: l´Homnivore 17 Co je to chuť Pierre Bourdieu: A Social Critique of the Judgement of Taste 18 Co je to chuť Pierre Bourdieu: A Social Critique of the Judgement of Taste 19 Nové trendy ve stravování Diskuse nad rešeršemi studentů a studentek 20 Slovník pojmů antropologie stravování Diskuse a určování pojmů 21 Antropologie stravování - strukturalismus vs. funkcionalismus Claude Lévi-Strauss: Mythologica 1: Syrové a vařené Mary Douglas: Deciphering a Meal Marvin Harris: Good to eat 22 Jídlo z transkulturní perspektivy Fowler C, Jarvis A, Rieseberg LH, and Struik PC (2016). Origins of food crops connect countries worldwide. Proc. R. Soc. B 283: 20160792. Available online at:

Linda Civitello: Cuisine and Culture Febvre, L. 1938. Répartition géographique des fonds de cuisine en France. In: Travaux du 1er Congrés international de folklore. Tours 23 Jídlo jako komunikace Janet M. Cramer: Food as Communication, Communication as Food Richard Mills: Food: Communication of Culture 24 Jídlo jako symbol Marshall Sahlins: Food as Symbolic Code Mary Douglas: Implicit Meanings: Essays in Anthropology Robin Fox: Food and Eating: An Anthropological Perspective 25 Gender a jídlo Jonatan Leer: Food in Gender Studies Michelle Szabo: Men Nurturing Through Food: Challenging Gender Dichotomies Around Domestic Cooking 26 Multikulturalismus v jídle Ben Highmore: Alimentary Agents: Food, Cultural Theory and Multiculturalism 27 Závěrečná písemná práce Diskuse 28 Diskuse nad tím, co jsme se dozvěděli a jak toho využijeme

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Annotation

Jídlo provází člověka od narození až do smrti a v některých kulturách i po smrti. Cílem předmětu Anthropology of

Food je seznámit studenty s dějinami, tematickými okruhy, metodami a systematikou této mezioborové a holistické vědní disciplíny umožňující pochopit vývojové proměny vztahu člověka, kultury a stravování v historickém a geografickém kontextu. Obsahem předmětu je vymezení Anthropology of Food jako oboru zaměřeného na stravování a jejich kontext v rámci kultury, historie, společnosti a náboženství. Předmět se zaměřuje na světový přehled gastronomie, potravinové systémy, kulinářské kulturní zvláštnosti, zkoumá jídlo jako symbolický marker identity, analyzuje kulturní diverzitu ve stravování, současné trendy a globální změny v kultuře jídla (food culture) v souvislosti s potravinářskou produkcí, distribucí a spotřebou.