Charles Explorer logo
🇨🇿

Kultura stolování a stolničení z antropologického hlediska

Předmět na Filozofická fakulta |
AET100232

Sylabus

1. Po

15.3.2021 Úvod do problematiky Cíl kurzu: Antropologická analýza životního stylu na hradech a zámcích zaměřená na kulturu stolování a stolničení a identifikace nových, inovativních budoucích trendů v její prezentaci. Forma organizace výuku: Teoretická část (přednáška a seminář) kombinovaná s návštěvami památkových objektů a jejich následný rozbor. Základní pojmy stolování stolničení. Nejstarší období - pravěk

2. Po

22.3.2021 Starověk

3. Po

1.3.2021 Středověk

4. Po

8.3.2021 Renesance

5. Po

15.3.2021 Baroko a rokoko

6. Po

22.3.2021

19. století

7. Po

29.3.2021

20. století

8. Pá

9.4.2021 Pá

16.4.2021 Praktické cvičení - stolování a stolničení

19. a

20. století* (studenti si v menších skupinkách v průběhu praktického cvičení v terénu vyzkouší prostřít vybranou konfigurací banketního stolu a seznámí se v praxi se u základními pravidly etikety u stolu)

9.+10. Pá

23.4.2021 So

24.4.2021 Exkurze - 2 dny* Renesance,

16. století - zámek Kratochvíle Baroko,

18. století - hrad a zámek Český Krumlov

11.+12. Pá

14.5.2021 So

15.5.2021 Exkurze - 2 dny*

19. století - hrad a zámek Bečov, zámek Kynžvart

Anotace

Předmětem kurzu je antropologická analýza životního stylu na hradech a zámcích zaměřená na kulturu stolování a stolničení na šlechtických sídlech. Zvláštní pozornost bude věnována funkcím, které šlechtická sídla v tomto kulturním kontextu plnila.

Cílem kurzu je prohloubit a rozšířit znalosti studentů o antropologicky relevantní témata dějin kultury.