1. Úvod do problematiky, cíle kurzu: Antropologická analýza kultury stolování a stolničení 20. a 21. století a identifikace jejich budoucích trendů. Forma organizace výuky: Teoretická část (přednáška a seminář) kombinovaná s exkurzemi do relevantních prostředí a jejich následný rozbor. Důraz bude kladen i na nabytí praktických znalostí a dovedností studentů*, kteří dostanou několik možností vyzkoušet a zažít kulturu stolování a stolničení v praxi s cílem vnímání, a osvojení si jejich základních pravidel a pochopení důležitosti jejich praktikování a používání v každodenním životě společnosti. Rekapitulace základních směrů, pravidel a pojmů historického stolování a stolničení v návaznosti na minulý semestr. 2. Vývoj a trendy stolování a stolničení ve 20. století v euroatlantické kulturní oblasti a na našem území 3. Stolování v asijském kulturním okruhu 4. Gendrová problematika v historii a současnosti stolování a stolničení 5. Cestování z pohledu stolování a stolničení - lodní, železniční a letecká doprava 6. Dress code a jeho role při stolování a v diplomacii, dárková a květinová diplomacie 7. Kulturně antropologický aspekt podávání složitých pokrmů - ústřice, hlemýždi, humři, krevety, hmyz atd. 8. Role šéfkuchaře/kuchmistra a someliéra/sklepníka z kulturně antropologického hlediska 9. Role obsluhy/služebnictva z kulturně antropologického hlediska 10. Křesťanský element ve stolování a stolničení z kulturně antropologického hlediska 11.
Budoucnost, trendy a vize stolování 21. století
Předmětem kurzu je antropologická analýza životního stylu zaměřená na kulturu stolování a stolničení ve 20. a 21. století.
Zvláštní pozornost bude věnována funkcím, které kultura stolování a stolničení v tomto kulturním kontextu plnila.
Cílem kurzu je prohloubit a rozšířit znalosti studentů o antropologicky relevantní témata dějin kultury.