Charles Explorer logo
🇬🇧

Anthropology of Food

Class at Faculty of Arts |
AET100251

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Syllabus

1) Historie jídla: biologická potřeba jíst vs. kulturní a sociální vývoj člověka ve vztahu k jídlu.

2) Jídlo v transkulturní perspektivě: cesty jídla.

3) Proč jíme to, co jíme, a nejíme to, co nejíme: antropologické teorie ve vztahu k jídlu.

4) Otázka identity: jsme to, co jíme?

5) Jídlo v náboženství: mýty, tabu a rituály.

6) Proč nám chutná to, co nám chutná: Chuť jako produkt kultury.

7) Jídlo v mýtech a pohádkách.

8) Jídlo v genderové perspektivě. Co budeme jíst, až všechno sníme?

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Annotation

Jídlo provází člověka od narození až do smrti a v některých kulturách i po smrti. Cílem předmětu Antropologie jídla je seznámit studenty a studentky s dějinami, tematickými okruhy a metodami výzkumu této mezioborové a holistické vědní disciplíny, které umožňují pochopit vývojové proměny vztahu člověka, kultury a stravování v historickém a geografickém kontextu.

Obsahem předmětu je vymezení Antropologie jídla jako oboru zaměřeného na kontext jídla v rámci kultury, historie, společnosti a náboženství. Předmět zkoumá jídlo jako symbolický marker identity, analyzuje kulturní diverzitu ve stravování, současné trendy a globální změny v kultuře jídla (Food Culture) v souvislosti s průmyslovou produkcí jídla, jeho distribucí a spotřebou v rámci globalizace a z toho vyplývající dopady na člověka.