Charles Explorer logo
🇨🇿

Gender v kontextu antropologie jídla

Předmět na Filozofická fakulta |
AET100260

Sylabus

* přednáška témata LITERATURA 1 Jídlo v genderové perspektivě Ferrarová, Eva (2021): Jídlo pro radost. Brno: Albatros, Edika Counihan, Carole (2012): Gendering Food. In The Oxford Handbook of Food History, ed. Jeffrey M. Pilcher. Oxford: Oxford University Press, 99-116. 2 Jídlo v genderové perspektivě - Diskuse Meah, Angela (2014): Reconceptualising power and gendered subjectivities in domestic cooking spaces. Progress in Human Geography, 38(5): 671-690. 3 Soukromá oblast péče - žena v kuchyni Counihan, Carole (1999): The Anthropology of Food and Body: Gender, Meaning, and Power. Routledge. 4 Soukromá oblast péče - žena v kuchyni Diskuse Hostky ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR - oddělení Gender a Sociologie 5 Jídlo a genderová identita Counihan, Carole, Kaplan, Steven (1998): Food and Gender: Identity and Power. Routledge.

* 6 Jídlo a genderová identita Diskuse Meldgaard Kjær, Katrine; Leer, Jonatan (2015): Food in Gender Studies and Gender in Food Studies. Women, Gender and Research, 6 NO. 3-4 2015. 7 Feminist Food Studies Voski Avakian, Arlene; Haber, Barbar (Eds.) (2005): From Betty Crocker to Feminist Food Studies. CRITICAL PERSPECTIVES ON WOMEN AND FOOD. University of Massachusetts Press. 8 Jídlo a maskulinita Leer, Jonatan (2016): What’s Cooking, Man? Masculinity in European Cooking shows after The Naked Chef.FOOD, Feminist Review (114), pp. 70-92. 9 Jídlo a maskulinita Diskuse 10 Genderově stereotypizovaná jídla Johnston, J., et al., Making change in the kitchen? A study of celebrity cookbooks, culinary personas, and inequality. Poetics (2014), http://dx.doi.org/10.1016/ j.poetic.2014.10.00 11 Genderově stereotypizovaná jídla - rešerše Fischler, Claude (2001): L´homnivore. Paris: Odile-Jacob. 12 Poruchy příjmu potravy Williams-Forson, Psyche; Wilkerson, Abby (2011): Intersectionality and Food Studies, Food, Culture & Society, 14:1, 7-28. 13 Poruchy příjmu potravy Hostka z 3. Lékařské fakulty UK 14 Vztah k vlastnímu tělu Williams, Stacy J. (2016): Subversive Cooking in Liberal Feminism, 1963-1985 Pp. 265-86 in Gender and Food: From Production to Consumption and After, vol. 22, Advances in Gender Research, edited by M. T. Segal and V. Demos. Bingley: Emerald Group Publishing Limited. 15 Fat feminism Diskuse Hostka z organizace Moje tělo je moje 16. Machismus ve stravování 17. Vyhodnocení závěrečných prací

Anotace

Jídlo je součástí sociálního a kulturního života každého člověka, a právě proto má silné genderové konotace. Ženy byly v historii vždy součástí potravního systému ve všech jeho oblastech: obstarávání potravy, její přípravě i konzumaci. V posledních několika desetiletích se rozvinula samostatná vědní disciplína – Feminist Food Studies, která si klade za úkol studovat a pochopit vztah žen ke stravování i jejich boj proti genderovým stereotypům v této oblasti. Cílem předmětu je seznámit studenty a studentky s historií, tematickými okruhy a metodami výzkumu této interdisciplinární vědní disciplíny a pochopit vývojové proměny vztahu žen a mužů k potravním strategiím v historickém a geografickém kontextu. Předmět zkoumá jídlo jako symbolický marker genderové identity, analyzuje genderovou diverzitu ve stravování, současné trendy a globální změny a z nich vyplývající dopady na muže a

ženy.

Přednášky budou obsahovat jak přednášení ze strany lektorky, tak diskusi. Studentům a studentkám je poskytnut seznam literatury (povinné i volitelné) a je důležité, aby četli a byli připraveni diskutovat o přečteném na hodině.

Účast na přednáškách a účast v diskusích bude jedním z kritérií při závěrečném hodnocení.