Strava, společnost, kultura. Strava a stravování z pohledu sociologického, psychologického, antropologického a kulturně historického.
Strava jako jeden z komponentů (lidové) kultury. Flexibilita a konzervativnost jídelní kultury. Strava ve společnostech žijících v extrémních podmínkách (exkurs).
Strava a náboženství. Alimentární tabu. Vegetariánství.
Půst, dieta, hladovění. Potrava jako lék. Hladomory a náhražkové zdroje potravin.
Potrava získávaná sběrem. Symbolika některých plodů. Léčivé účinky (magie), názvosloví.
Med v ( lidové) kuchyni. Brtnictví a včelařství. Medovina. Další doplňkové zdroje.
Obilniny. Mlynářství. Chléb a jeho výjimečné postavení v komplexu (stravovací) kultury. Nástroje a nářadí. Magie.
Luštěniny. Profánní a obřadní funkce. Nástroje a nářadí. Zelí, okurky a další zelenina. Olejniny a olej.
Mléko a mléčné produkty. (Chov zvířat). Nástroje a způsoby zpracování. Magie. Máslo a tvaroh (sýr). Regionální specifika. Názvosloví.
Maso a ryby. Konzervace. Pivo. Víno a destiláty. Alkoholismus. Káva a její náhražky, čaj.
Brambory. Cukr. Obřadní jídelníček - výroční cyklus. Symbolika.
Rodinný cyklus. Vývoj technického zázemí kuchyně (vztah k architektuře). Prolínání lidové a měšťanské kuchyně. Interiér.
Kultura stolování. Slavné kuchařky(-ři) a kuchařské knihy. „Kuchyňské“ vzdělávání a ženská emancipace v 19. stol.
Kurs pro studenty etnologie i dalších odborů. Strava je v úvodní části cyklu analyzována z hlediska geografického, historického, náboženského a sociálního.
Pozornost je zaměřena na základní suroviny, jejich zpracování a kuchařskou úpravu v rámci dobových kontextů. Přiblíženo je technické zázemí kuchyní (vývoj), kultura stolování a etiketa, kuchařské knihy.
Zvláštní pozornost je věnována významu konzumace pokrmů v cyklu výroční a rodinné obřadnosti, částečně i lidovému léčitelství a magii. Závěr kursu je zaměřen na měšťanskou kulturu 19. století v souvislosti se stravovacími návyky a jejich místem v každodenním životě.