Charles Explorer logo
🇬🇧

Folk food in cultural and historical context

Class at Faculty of Arts |
AET500141

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Syllabus

Strava, společnost, kultura. Strava a stravování z pohledu sociologického, psychologického, antropologického a kulturně historického.

Strava jako jeden z komponentů (lidové) kultury. Flexibilita a konzervativnost jídelní kultury. Strava ve společnostech žijících v extrémních podmínkách (exkurs).

Strava a náboženství. Alimentární tabu. Vegetariánství.

Půst, dieta, hladovění. Potrava jako lék. Hladomory a náhražkové zdroje potravin.

Potrava získávaná sběrem. Symbolika některých plodů. Léčivé účinky (magie), názvosloví.

Med v ( lidové) kuchyni. Brtnictví a včelařství. Medovina. Další doplňkové zdroje.

Obilniny. Mlynářství. Chléb a jeho výjimečné postavení v komplexu (stravovací) kultury. Nástroje a nářadí. Magie.

Luštěniny. Profánní a obřadní funkce. Nástroje a nářadí. Zelí, okurky a další zelenina. Olejniny a olej.

Mléko a mléčné produkty. (Chov zvířat). Nástroje a způsoby zpracování. Magie. Máslo a tvaroh (sýr). Regionální specifika. Názvosloví.

Maso a ryby. Konzervace. Pivo. Víno a destiláty. Alkoholismus. Káva a její náhražky, čaj.

Brambory. Cukr. Obřadní jídelníček - výroční cyklus. Symbolika.

Rodinný cyklus. Vývoj technického zázemí kuchyně (vztah k architektuře). Prolínání lidové a měšťanské kuchyně. Interiér.

Kultura stolování. Slavné kuchařky(-ři) a kuchařské knihy. „Kuchyňské“ vzdělávání a ženská emancipace v 19. stol.

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Annotation

Kurs pro studenty etnologie i dalších odborů. Strava je v úvodní části cyklu analyzována z hlediska geografického, historického, náboženského a sociálního.

Pozornost je zaměřena na základní suroviny, jejich zpracování a kuchařskou úpravu v rámci dobových kontextů. Přiblíženo je technické zázemí kuchyní (vývoj), kultura stolování a etiketa, kuchařské knihy.

Zvláštní pozornost je věnována významu konzumace pokrmů v cyklu výroční a rodinné obřadnosti, částečně i lidovému léčitelství a magii. Závěr kursu je zaměřen na měšťanskou kulturu 19. století v souvislosti se stravovacími návyky a jejich místem v každodenním životě.