Charles Explorer logo
🇬🇧

PVP 1 - The Transformations of the Alimentary Culture before the World War I.

Class at Faculty of Arts |
AHS666267

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Syllabus

1. Úvod do problematiky, proměny hlavního města ve 2. polovině 19. století. 2. Staropražské trhy a tržiště.

Sortiment, organizace, právní úpravy prodeje. 3. Podomní a pouliční prodej potravin, hygienická pravidla a legislativa. 4.

Pražská obchodní síť ve 2. polovině 19. století. Obchody a jejich vybavení, nabídka zboží. 5.

Modernizace města a vznik nových institucí - ústřední jatky v Praze - Holešovicích. 6. Modernizace města a vznik nových institucí - pražské tržnice. 7.

Nástup specializace obchodů s potravinami - lahůdkáři, cukráři a uzenáři v Praze na přelomu století. 8. Průmyslová výroba potravin v Praze. 9.

Kde se pivo pije… Výroba a spotřeba nápojů v Praze na přelomu století. 10. Reklama v obchodě s potravinami. 11.

Jídla všední a sváteční - tradiční jídelníček Pražanů a jeho proměny. 12. Každodenní stravování ve městě.

Jídelny, hostince, kavárny, pouliční kuchyně.

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Annotation

Od konce 19. století se měnil každodenní život Pražanů a spolu s ním se prosazoval i odlišný způsob obstarávání potravin. Obyvatelé Prahy začali být více závislí na rozšiřující se obchodní síti a na zásobování města.

Měnili se v konzumenty, které kromě venkovského zázemí města stále více živil rozvíjející se potravinářský průmysl. Současně probíhající rozvoj a specializace pražské obchodní sítě vedly k upřednostňování nákupů v obchodech před dosud populárním pouličním a podomním prodejem.

Nové zásobovací instituce, nové formy obchodu, specializace stávajících druhů obchodů, zvýšené nároky na hygienu prodeje a kvalitu potravin a v neposlední řadě zvýšený dozor městských orgánů - to vše souviselo s nově se prosazujícím pojetím moderních středoevropských metropolí. Masový nástup reklamy pak dokresluje proměny pražského obchodu s potravinami, stejně jako pozvolné změny tradičního způsobu života obyvatel Prahy na přelomu 19. a 20. století.