Charles Explorer logo
🇨🇿

SP - Průmyslová výroba piva a jeho spotřeba v českých zemích v 19. a 20. století

Předmět na Filozofická fakulta |
AHSV20161

Sylabus

1. Uvedení do problematiky, metodologie, prameny

2. Právní a technologické podmínky pro průmyslovou výrobu piva

3. Zakládání akciových pivovarů v českých zemích

4. České a rakousko-uherské pivovarnictví v letech 1869-1918

5. Pivovarnictví v prvorepublikovém Československu

6. Podnikatelské strategie, konkurenční boj pivovarů

7. Kartelizace

8. Produkce piva v době druhé světové války

9. Znárodněné pivovary v letech 1945-48

10. Ochranné známky, soudní spory

11. Spotřeba piva v českých zemích

12. Protialkoholní hnutí

Anotace

Přednáška sleduje vývojové tendence v českém pivovarnictví, po odstranění privilegií feudálního systému a nastolení svobodného podnikání v pivovarském oboru v druhé polovině 19. století. Primárně je pozornost věnována podnikatelským strategiím vybraných velkoprůmyslových pivovarů, které jsou nuceny reagovat na chování spotřebitele, jehož životní styl, posuny spotřebitelských preferencí a konzumní návyky se výrazně promítají do výstupů pivovarského průmyslu.

Podnikatelská strategie pivovarů je dále formována řadou vnějších a vnitřních faktorů, které je nutné při její analýze zohlednit. Jedná se zejména o výkyvy hospodářského cyklu, státní regulace, ale rovněž technologické a marketingové inovace ve světovém pivovarnictví.

Vzájemná interakce producenta, spotřebitele a v neposlední řadě státu tak vytváří základní osu výkladu vývoje podnikání v českém pivovarnictví, který je ukončen převzetím moci ve státě komunistickou stranou v roce 1948 a přeměnou tržní ekonomiky do centrálně plánovaného hospodářství.