Charles Explorer logo
🇨🇿

SP - Pivovary, cukrovary a mlýny v procesu modernizace

Předmět na Filozofická fakulta |
AHSV20191

Sylabus

1. Cukrovary a cukrovarníci v českých dějinách

2. Úloha cukrovarnictví v procesu české modernizace

3. Souvislosti výroby cukru - obchod, politický přesah, reklama

4. Cukrovarnický odkaz a jeho industriální památky

5. Vnitřní a vnější faktory mlynářského průmyslu

6. Proměna sociálního postavení mlynáře

7. Mlynářství jako součást hospodářského systému českých zemí

8. Architektonické řešení mlýnů

9. České pivovarnictví jako součást Evropy

10. Podoba práce v pivovarech, kdo byl kdo a co bylo co.

11. Rozmístění pivovarů v rámci země, prodej piva a obchodní strategie

12. Výstavba pivovarů, jejich podoba, architektura a pivovary jako součást industriálního dědictví

Anotace

Série přednášek volně navazuje na předmět zimního semestru AHSV20182, Pivo, cukr a mouka parní silou: kapitola z dějin českého potravinářského průmyslu. Vedle techniky a výrobních inovací se předmět tentokrát zaměřuje především na procesy, které provázely vývoj cukrovarnického, mlynářského a pivovarnického průmyslu v českých zemích v 19. a 20. století.

Přednášky reflektují širší hospodářské a sociální souvislosti modernizace potravinářského průmyslu. Soustředí se na domácí i zahraniční obchod, konkurenční tlaky, státní zásahy, spolkovou činnost, výrobní a distributorskou politiku jednotlivých výrobních odvětví, která se snaží vytvářet atraktivní nabídku pro konzumenty i obchodníky.