Charles Explorer logo
🇨🇿

SP - „Břicho Prahy“. Zásobování a obchod s potravinami v Praze na přelomu 19. a 20. století

Předmět na Filozofická fakulta |
AHSV20193

Sylabus

1. Úvod do problematiky, proměny hlavního města ve 2. polovině 19. století. 2. Staropražské trhy a tržiště. Sortiment, organizace, právní úpravy prodeje. 3. Podomní a pouliční prodej potravin, hygienická pravidla a legislativa. 4. Pražská obchodní síť ve 2. polovině 19. století.

Obchody a jejich vybavení, nabídka zboží. 5. Modernizace města a vznik nových institucí - ústřední jatky v Praze - 6. Modernizace města a vznik nových institucí - pražské tržnice. 7. Nástup specializace obchodů s potravinami - lahůdkáři, cukráři a uzenáři v Praze na přelomu století. 8. Fenomén obchodních domů v Praze. 9. Průmyslová výroba potravin v Praze. 10. Reklama v obchodě s potravinami. 11.

Jídla všední a sváteční - jídelníček Pražanů a jeho proměny, kuchařky, recepty, vliv reklamy. 12. Pražské specializované obchody s potravinami včera a dnes - návštěva vybraných podniků slavných jmen (Myšák, Paukert, …)

Anotace

Od konce 19. století se měnil každodenní život Pražanů a spolu s ním se prosazoval i odlišný způsob obstarávání potravin. Obyvatelé Prahy začali být více závislí na rozšiřující se obchodní síti a na zásobování města. Měnili se v konzumenty, které kromě venkovského zázemí města stále více živil rozvíjející se potravinářský průmysl.Současně probíhající rozvoj a specializace pražské obchodní sítě vedly k upřednostňování nákupů v obchodech před dosud populárním pouličním a podomním prodejem. Nové zásobovací instituce, nové formy obchodu, specializace stávajících druhů obchodů, zvýšené nároky na hygienu prodeje a kvalitu potravin a v neposlední řadě zvýšený dozor městských orgánů - to vše souviselo s nově se prosazujícím pojetím moderních středoevropských metropolí.

Masový nástup reklamy pak dokresluje proměny pražského obchodu s potravinami, stejně jako pozvolné změny tradičního způsobu života obyvatel Prahy na přelomu 19. a 20. století.