HYGIENA
Člověk a jeho zdraví:
Základní termíny a definice hygieny a epidemiologie. Stručná historie oboru a profil ústavu. Primární, sekundární, terciální prevence. Prevence nemocí ovlivněním životních podmínek versus zvyšováním odolnosti organismu člověka proti nepříznivým faktorům prostředí (adaptace, aklimatizace, indukce, tolerance) nebo proti infekcím.
Role státu v ochraně zdraví. Podpora zdraví, význam odpovědnosti jednotlivce za své zdraví.
Člověk a prostředí, význam životního stylu z hlediska zdraví člověka (individuální a sociální aspekty, populační hlediska). Místní problémy (průmysl a doprava, chemizace zemědělství, cizorodé látky v potravním koši populace). Současné globální problémy.
Toxikologie:
Biologický monitoring znečištění prostředí a sním spojené expozice člověka cizorodým látkám - versus technický monitoring, monitorovací sítě, legislativa. Biologické expoziční testy, základní terminologie a význam stanovení biologických limitů pro toxické či jinak škodlivé látky v pracovním a životním prostředí člověka. Praktické příklady. Pozdní účinky xenobiotik. Závislost dávka/účinek u klasických toxických látek a u látek genotoxických/karcinogenních. Mutagenita, karcinogenita a genotoxicita, teratogenita a alergenicita.
Hygiena práce:
Základní pojmy hygieny práce ? kategorizace pracovišť, riziková pracoviště, práce a pracoviště zakázaná ženám, těhotným ženám a mladistvým, nemoci z povolání ? definice, výskyt dle regionů, dle kapitol nemocí z povolání.
Vztah práce a zdraví ? vymezení pracovních systémů, metodika hodnocení pracovišť, pracovního místa a činnosti, základní ergonomické pojmy. Hodnocení pracovní a tepelné zátěže ? energetický výdej a metody jeho hodnocení, typy práce s jejich nároky, režim práce a odpočinku.
Rizika práce ve zdravotnictví ? specifické faktory pracovního prostředí, nemoci z povolání u zdravotníků, preventivní opatření na ochranu zdraví pracovníků ve zdravotnictví, zdravotní kontraindikace.
Výživa:
Základní pojmy. Význam jednotlivých druhů potravin.
Zásady správné výživy dospělé populace.
Výživa kojenců a dětí: Význam kojení, rizika umělé výživy, složení mateřského mléka a náhrad, fyziologie a technika kojení, iniciativa ?Nemocnice přátelská dětem?, principy Kodexu marketingu náhrad mateřského mléka. Výživa starších kojenců, dětí a mládeže.
Voda:
Voda a zdraví, fyziologický význam, metabolismus vody. Původ, zdroje a transport pitné vody. Dezinfekce pitné vody. ČSN pro pitnou vodu. Individuální a hromadné zásobování pitnou vodou, požadavky na kvalitu pitné vody. Principy úpravy-vodárenské a její příprava v nouzových situacích. Mikrobiologické a chemické indikátory fekálního znečištění pitné vody.Význam tvrdosti vody. Současná situace v zásobování vodou v ČR.
Balené nápoje - legislativa, kvalita a složení balených vod, kojenecká voda.
Zdravotní rizika z vody, infekce z vody. Fluorizace vody a její význam.
Faktory životního stylu ? závislost na tabáku:
Obecný úvod do problematiky užívání tabáku, historie a vývoj tabákové pandemie, epidemiologie užívání tabáku v ČR a ve světě, obecné souvislosti.
Závislost na tabáku: možnosti průkazu expozice a její validizace, základní intervence u kuřáka (nebo pacienta, který užívá jiné tabákové výrobky).
EPIDEMIOLOGIE
Epidemiologická metoda práce
Deskriptivní epidemiologické studie ? základní epidemiologické charakteristiky. Analytické studie ? kohortové , studie případů a kontrol. Intervenční experimentální studie ? klinická a terénní kontrolovaná studie, metoda slepého pokusu.Přirozené experimenty. Etické problémy experimentu.
Základní ukazatelé zdravotního stavu
Nemocnost - incidence, prevalence, attack rate. Mortalita, letalita.
Základní pojmy infekční epidemiologie
Sporadický výskyt, epidemie, pandemie, endemie, eliminace, eradikace. Etiologické agens, patogenita, virulence, rezistence atd.
Dezinfekce, sterilizace
- metody fyzikální, chemické. Předsterilizační příprava. Vyšší stupeň dezinfekce a další postupy dekontaminace.
Proces šíření nákazy
Zdroj ? člověk, zvíře, vnější prostředí. Nosič. Přenos ? přímý, nepřímý. Ingesce, inhalace, inokulace, kontakt. Vnímavý jedinec ? obrana makroorganizmu.
Protiepidemická opatření
? preventivní, represivní .Imunizace.
Nozokomiální nákazy
? prevence. Bariérově ošetřovací techniky, hygienické zabezpečení rukou, manipulace s biologickým materiálem, protiepidemický režim.
Epidemiologie onemocnění hromadného výskytu
Epidemiologické modely vzniku chronických nemocí.
Rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění.
Základy statistiky (Statistické metody v epidemiologii)
Základní principy statistické analýzy epidemiologických dat. Typy epidemiologických studií a metody sběru dat. Metody měření znaků v epidemiologických studiích. Vymezení studované populace, techniky náhodného výběru a statistická indukce. Metody deskriptivní statistiky při analýze dat z epidemiologických studií. Míry polohy a variability. Náhodná veličina a pravděpodobnostní rozdělení. Metody grafické prezentace výsledků. Normální rozdělení a jeho základní vlastnosti. Metody odhadu populačních charakteristik. Interval spolehlivosti, koeficient spolehlivosti, přesnost odhadu.
Počítačová ukázka zpracování hygienických a epidemiologických šetření.Počítačová modelová úloha skupinové diagnózy somatometrick ého vyšetření dětských kolektivů.
Vybrané kapitoly z hygieny a epidemiologie: epidemiologie prostředí, toxikologie, rizikové faktory ve výživě, rizikové faktory v pracovním prostředí, epidemiologie infekční, neinfekční - rizikové faktory, prevence - životní styl, podpora zdraví.