Charles Explorer logo
🇨🇿

Hygiena a epidemiologie

Předmět na 1. lékařská fakulta |
B01155

Sylabus

Obor praktické zubní lékařství 3. ročník - Obsahová náplň seminářů Epidemiologická metoda práce. Proces kvantitativního hodnocení rizika; identifikace nebezpečí - deskriptivní epidemiologie (charakteristika osoby, času, místa, expozice);  analytické epidemiologické studie (studie prospektivní, studie případů a kontrol); intervenční epidemiologické studie (randomizovaná klinická studie, metoda slepého pokusu). Míry asociace v analytických studiích (diferenční a relativní riziko). Základy statistiky. Základní statistické pojmy (střední hodnoty, rozptyl a směrodatná odchylka, porovnání dvou souborů, t-test, korelace a regrese; hypotézy a interpretace; hladiny významnosti a intervaly spolehlivosti). Proces šíření nákazy. Vlastnosti mikroorganizmů: patogenita, virulence, toxicita, rezistence, infekční dávka atd. Zdroj: člověk, zvíře, vnější prostředí, rezervoár nákazy. Přenos: přímý, nepřímý. Ingesce, inhalace, inokulace, kontakt. Vnímavý jedinec, obrana makroorganizmu - nespecifická rezistence, přirozená nespecifická imunita, získaná specifická imunita Nozokomiální nákazy. Specifické, nespecifické. Endogenní, exogenní NN. Výskyt, etiologie - multirezistentní kmeny. Riziko vzniku a přenosu. Preventivní a represivní opatření. Hygiena rukou. Dekontaminace. Epidemiologie infekčních onemocnění. Epidemiologie vybraných skupin infekčních onemocnění - alimentární nákazy, respirační, nákazy kůže a povrchových sliznic, transmisivní nákazy, krevní nákazy. Charakteristika, výskyt, etiologické agens, zdroj, cesta přenosu, inkubační doba, vnímavost, preventivní a represivní opatření. Jednotlivé nákazy vyskytující se v ČR. Protiepidemická opatření. Preventivní, represivní. Šetření v ohnisku nákazy - protiepidemický režim. Dezinfekce: metody fyzikální, chemické. Vyšší stupeň dezinfekce. Sterilizace: metody fyzikální, chemické. Kontrola účinnosti protiepidemických opatření. Imunizace: typy očkovacích látek. Indikace a kontraindikace očkování. Reakce po očkování. Organizace očkování v ČR. Očkování pravidelné, zvláštní, mimořádné, osob před odjezdem do zahraničí, očkování při úrazech a nehojících se ránách, očkování na požádání. Epidemiologie zhoubných novotvarů. Základní terminilogické pojmy - karcinogen, mutagen, nádorový registr. Výskyt nádorových onemocnění u nás a ve světě, trendy v incidenci a mortalitě; rizikové a protektivní faktory, screeningové programy; rozdělení látek dle IARC kritérií, testování na karcinogenitu a mutagenitu. Toxikologie. Člověk a prostředí versus význam životního stylu pro zdraví člověka -jedince, sociálních skupin a populačních celků. Stručné problémy lokální (energetika, doprava, chemizace prostředí včetně zemědělství, potravního koše) a globální (zasolování půdy, dezertifikace, kyselé srážky, snižování plochy tropických pralesů, urbanizace). Složky a faktory prostředí - ochrana a tvorba prostředí. Prostředí přirozené, kultivované, umělé, pojem vnitřní prostředí budov a jeho souvislosti se zdravím obyvatel. S rozvojem výroby vznikající nepříznivé důsledky jejichž odstranění není na jejich vznik pevně časově vázáno.

Toxické kovy v pracovním prostředí. Hygienická problematika vody. Voda v organismu, potřeba tekutin pro člověka. Pitná voda: požadavky na kvalitu, zásobování vodou v ČR a ve světě; hromadné a individuální zásobování. Rizika z vody chemická a biologická .Vliv pitné vody na zdraví člověka.Balené nápoje. Příprava vody v mezních situacích. Zdravotní rizika při záplavách. Rekreační voda: bazény a koupaliště a jejich možná zdravotní rizika. Praktická analýza vzorku vody z hlediska chemického složení. FFP 1: hluk, vibrace. Systémové a lokální účinky hluku na člověka. Základní veličiny (frekvence /Hz/, hladina /dB/), práh slyšení. Typy hluku, jejich charakteristika a metody. Limitní hodnoty (pracovní prostředí, vnitřní chráněné prostředí, venkovní prostředí). Ukázky různých typů hluku z magnetofonového záznamu a jejich měření zvukoměrem. Osobní ochranné prostředky, technická opatření. Praktická demonstrace počítačového zpracování měření a hodnocení proměnného hluku. FFP 2: EMG, světlo. Veličiny popisující EMG A osvětlení, měření a hodnocení. Denní (přirozené) osvětlení, činitel denního osvětlení /%/. Umělé osvětlování: lux /Lx/. Sdružené osvětlení: požadavky na intenzitu a barvu umělé složky. Rušivé oslnění - absolutní, relativní. Objektivní a subjektivní hodnocení světelných podmínek. FFP 3: ionizující záření. Zdroje mírové expozice obyvatelstva IZ, minimalizace dávek. Dávka /Gy/ a dávkový ekvivalent /Sv/, kontrolované pásmo, dozimetrické monitorování zátěže, limity pro obyvatelstvo a pracovní prostředí, pacient s aplikací radiofarmaka, aktivita /Bq/. Principy ochrany před IZ (vzdáleností, stíněním, časem) a kontaminací. Kontraindikace, lékařská péče. Závislost na tabáku: epidemiologie, prevence a léčba. Epidemiologie, historie užívání tabáku, formy tabáku; vliv na zdraví; kouření a různé obory. Tabáková pandemie a epidemie v ČR, model tabákové epidemie, prevalence a spotřeba tabáku, GYTS, Monica, problémy sledování statistických údajů. Složení tabákového kouře. Pasivní kouření.  Prevence závislosti na tabáku - celospolečensky: legislativa, informování veřejnosti, klíčové profese: media, lékaři, učitelé. Princip vzniku závislosti na tabáku (psychosociální a drogová závislost); neurobiologie závislosti na tabáku, ostatní drogy, nikotinové receptory. Abstinenční tabákový syndrom, farmakologie a farmakokinetika nikotinu, účinky nikotinu na organismus. Faktory životního stylu - výživa: Základní pojmy. Složení a význam jednotlivých druhů potravin obecně a se zřetelem k onemocnění v dutině ústní. Výživa starších kojenců, dětí a mládeže. Hodnocení spotřeby potravin - metody, tabulky složení potravin, doporučené dávky živin. Zásady správné výživy dospělé populace, česká výživová doporučení, hlavní nedostatky ve výživě české populace. Samostatná práce s následující skupinovou diskusí: hodnocení prospektivního zápisu spotřeby potravin. Onemocnění v dutině ústní se vztahem k výživě - prevence. Alternativní výživa: hlavní typy alternativního způsobu stravování, jejich přednosti a nedostatky. Hygienická problematika práce ve zdravotnictví. Základní pojmy hygieny práce. Nemoci z povolání - definice, výskyt dle regionů, dle kapitol nemocí z povolání. Vztah práce a zdraví - vymezení pracovních systémů, metodika hodnocení pracovišť, pracovního místa a činnosti, základní ergonomické pojmy. Rizika práce ve zdravotnictví - specifické faktory pracovního prostředí, nemoci z povolání u zdravotníků, preventivní opatření na ochranu zdraví pracovníků ve zdravotnictví, zdravotní kontraindikace

Anotace

Hygienická problematika pracovního prostředí s důrazem na stomatologické pracoviště - ergonomie, rizika, prevence. Toxikologická problematika ve stomatologii.

Výživa jako faktor ovlivňující onemocnění a patologické procesy v dutině ústní, doporučení, prevence. Fyzikální faktory působící ve stomatologické ordinaci ( světlo, hluk, vibrace, ionizující záření, mikroklimatické faktory), rizika, možnosti prevence.

Epidemiologická metodologie, obecná epidemiologie, epidemiologie nádorových onemocnění, epidemiologie infekčních nemocí, nozokomiální nákazy, imunizace ve vztahu k stomatologii. Rizikové faktory životního stylu.

Schopnost stanovit základní diagnózu u některých avitaminóz, otrav apod. projevujícími se v dutině ústní, poskytnout základní preventivní doporučení v oblasti výživy dle zjištěných nedostatků. Možnost odhadnout vlastní pracovní rizika.

Zvládnutí základních epidemiologických metod nutných k hygienicky nezávadnému chodu ordinace a k řešení vzniklých epidemiologických situací.