Seznámení se s
1. platnou legislativou o hygienických požadavcích na stravovací služby a se zásadami osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných
2. předpoklady zdravotně bezpečn ého zpracování potravin (HACCP)
3. požadavky na přípravu a podávání pokrmů v rámci zdravotní péče a sociálních služeb (příprava kojenecké stravy, banka mateřského mléka, podmínky podávání pokrmů v rámci léčebného procesu, tekuté výživy ústy a výživy aplikované gastrickou sondou)
4. druhovou kvalifikací potravin
5. základními technologickými postupy přípravy pokrmů ze základních druhů poživatin
6. běžnými druhy pokrmů
7. definovanými dávkami potravin pro přípravu konkrétních pokrmů
8. informacemi uváděnými na výrobcích
Stáž navazuje na teoretické přednášky o chemii potravin. Studenti se seznámí s hygienickými požadavky kladenými na provozy poskytující stravovací služby a s hygienickým zabezpečením provozu a výroby. Získají znalosti o technologickém zpracování poživatin, o základních technologických postupech a změnách na potravinách, ke kterým při nich dochází.
Dokáží specifikovat druhovou kvalifikaci potravin.
Jsou aktivně zapojeni do těch úseků stravovacích provozů, které s jejich znalostmi lze prakticky absolvovat.
Stáž v jakémkoliv provozu poskytujícím stravovací služby dle vlastního výběru - není zapotřebí přítomnost nutričního terapeuta.
Stáž v provozu či výrobně potravinářských produktů - dle vlastního výběru.