Charles Explorer logo
🇬🇧

Practice in dietary cooking 1

Class at First Faculty of Medicine |
B01709

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Syllabus

1.      Bazální metabolismus, potřeba živin a energie.

2.      Základní dávky potravin pro přípravu pokrmů.

3.      Zásady zdravé výživy dospělých osob.

4.      Význam výživy pro správný vývoj dítěte (výživa kojence, batolete,  předškolního a mladšího  školního dítěte, adolescenta).

5.      Výživa v těhotenství a v období laktace.

6.      Výživa ve stáří.

7.      Alternativní způsoby výživy.

8.      Základní technologické postupy přípravy pokrmů.

9.      Propočty jídelních lístků (Nutriservis, kalorická kalkulačka, nutriční kalkulačka, nutriční databáze MTE, www.cronometer.com, Centrum pro databázi složení potravin - http://www.nutridatabaze.cz/, Potravinová banka dát - http://www.pbd-online.sk/         Databáze bezlepkových výrobků - http://www.potravinybezlepku.cz/).

10.    Plánování vzorových jídelních lístků dle daných kriterií

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Annotation

Předmět navazuje na teoretické znalosti ze "Stáže v potravinářských technologiích" a prohlubuje praktické znalosti o základních technologických postupech přípravy racionální stravy. Studenti se seznámí s rozdíly ve stravovacích doporučeních pro jednotlivé stravovací kategorie. Naučí se pracovat s tabulkami výživných hodnot.

Studenti se seznámí se zásadami pro plánování jídelních lístků a dokážou je následně s ohledem na konkrétní požadavky prakticky uplatnit.