1. Bazální metabolismus, potřeba živin a energie.
2. Základní dávky potravin pro přípravu pokrmů.
3. Zásady zdravé výživy dospělých osob.
4. Význam výživy pro správný vývoj dítěte (výživa kojence, batolete, předškolního a mladšího školního dítěte, adolescenta).
5. Výživa v těhotenství a v období laktace.
6. Výživa ve stáří.
7. Alternativní způsoby výživy.
8. Základní technologické postupy přípravy pokrmů.
9. Propočty jídelních lístků (Nutriservis, kalorick á kalkulačka, nutriční kalkulačka, nutriční databáze MTE, www.cronometer.com, Centrum pro databázi složení potravin - http://www.nutridatabaze.cz/, Potravinová banka dát - http://www.pbd-online.sk/ Databáze bezlepkových výrobků - http://www.potravinybezlepku.cz/).
10. Plánování vzorových jídelních lístků dle daných kriterií
Předmět navazuje na teoretické znalosti ze "Stáže v potravinářských technologiích" a prohlubuje praktické znalosti o základních technologických postupech přípravy racionální stravy. Studenti se seznámí s rozdíly ve stravovacích doporučeních pro jednotlivé stravovací kategorie. Naučí se pracovat s tabulkami výživných hodnot.
Studenti se seznámí se zásadami pro plánování jídelních lístků a dokážou je následně s ohledem na konkrétní požadavky prakticky uplatnit.