Studenti se aktivně účastní těchto činností pod dohledem pověřené osoby:
1. Sestavování dlouhodobých jídelních plánů pro určené diety
2. Vyhodnocování těchto plánů po stránce energetické a biologické
3. Kontrola správných technologick ých postupů při přípravě léčebné výživy
4. Spolupráce při realizaci individuálních nutričních opatření
5. Kontrola správné výrobní a hygienické praxe prostřednictvím systému HACCP
6. Samostatná práce s odborným softwarem vybraného zařízení
7. Příprava edukačních materiálů a stravovacích pokynů
8. Seznámení se s ekonomickými požadavky kladenými na přípravu základních diet
9. Studenti budou pracovat s informačním systémem zdravotnického zařízení
Pod vedením nutričního terapeuta se student zapojí do činnosti stravovacího provozu - plánování, realizace a hodnocení procesu přípravy léčebné stravy. Pochopí organizační strukturu a fungování příslušného provozu. Uplatní poznatky o stravování, použití poživatin pro přípravu pokrmů a jejich zařazení do léčebné výživy.
Hodnotí správné technologické postupy a úpravu léčebné stravy po stránce chuťové či vzhledové se zaměřením na zachování biologické a nutriční hodnoty pokrmů. Zapojí se aktivně do spolupráce mezi nutričními terapeuty na jednotlivých odděleních a pracovníky stravovacího provozu.
Naučí se samostatně pracovat s informačním systémem zdravotnického zařízení.