Obsah přednášek:
Výživová a potravinová politika v ČR a ve světě, nové trendy ve výživě sledované VPP
Potravinářská legislativa- ČR, EU, jakost a bezpečnost potravin, EFSA, RASFF
Výživový doporučení – aktuální druhy, tvorba, význam
Stav výživy obyvatel - nedostatky ve výživě, zdravotní aspekty, opatření ke zlepšení stavu
Vliv médií na stav výživy, reklama a děti, sociální marketing
Statistika spotřeby potravin v ČR – historie, vývoj pro jednotlivé komodity, současné trendy, metodiky výzkumu, spotřeba nutričně významných komodit (alkohol, slazené nápoje)
Environmentální politika - ekonomický a ekologický aspekt výživy, potravinářský průmysl a ekologicko-ekonomické vztahy
Biopotraviny – ekologické zemědělství, nutriční význam biopotravin, legislativa
GMO potraviny
Potravní doplňky – rozdělení (funkční potraviny, PNT, PZV, DS), legislativa, bezpečnost, problematické druhy (RASFF), význam produkce PD
Souvislost mezi výživou obyvatel a jinými vědeckými a společenskými disciplínami. Úloha státu v oblasti výživy, se zaměřením na prevenci a ochranu veřejného zdraví, na monitoring kvality a bezpečnosti potravin, monitoring potravinové a nutriční gramotnosti obyvatel a zavádění opatření ke zlepšení zdravotního stavu obyvatel, optimalizace výroby a obchodu v rámci potravinářského průmyslu.