Charles Explorer logo
🇬🇧

Minimum of Practical Procedures (log-book)

Class at First Faculty of Medicine |
B01742

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Syllabus

* Student sám provede:

Sestavení nutriční anamnézy pacienta.

Vyhodnocení nutričních potřeb (nutriční screening, laboratorní hodnoty, antropometrická měření).

Rozpozná somatické a psychosociální potřeby pacienta (vzniklé v průběhu zdravého vývoje i potřeby vzniklé v důsledku nemoci).

Zhodnocení sociální situace pacienta v realizaci nutričních potřeb.

Stanovení nutriční diagnózy.

Stanovení plánu nutriční péče, jeho realizace, kontrolu účinnosti a hodnocení, návrh případných úprav.

Sestavení plánu nutriční péče za využití EV/PV, znalost přípravků nutriční podpory (EV/PV).

Zprostředkování informací pacientovi.

Zajištění nutričních protokolů spojených s přijímáním, přemisťováním a propuštěním pacienta.

Zajištění všestranné nutriční péče, která bude směřovat k posílení a udržení zdraví, případně k prevenci onemocnění.

Samostatně navrhnou potřebné změny v nutriční péči o nemocné, obhájit tato rozhodnutí a nést za ně plnou odpovědnost.

Zajistit individuální potřebu požadovaného druhu léčebné výživy.

Kontrolní činnost v dietologii na úrovni nemocného, oddělení, stravovacího provozu, zdravotnického zařízení a pracovníků zabývajících se léčebnou výživou.

Monitorace příjmu stravy pacienta.

Edukace pacienta, rodiny v oblasti nutričního zajištění a léčebné nutriční terapie.

Připrava edukačního semináře pro pacienty / skupinová edukace pacientů.

Zdravotní výchova formou přednášky pro rodinné příslušníky či veřejnost.

Příprave edukačních materiálů pro jednotlivé cílové skupiny (zdravotnický personál, pacienty, rodinné příslušníky, veřejnost, pracovníky ve školství).

Zajistí přejímku, kontrolu a uložení nutričních přípravků a manipulaci s nimi.

Kontrola, metodické vedení a organizace přípravy stravy a léčebné výživy zejména ve stravovacích provozech zdravotnických zařízení.

Sestavení jídelních plánů a předpisů stravy pro jednotlivé diety a i pro celá zdravotnická zařízení, včetně propočtů biologické a energetické hodnoty diet.

* Student spolupracuje:

S lékařem při zajištění nutriční péče, zejména enterální formou, případně kombinovanou formou.

S nutricionistou / nutričním terapeutem zařízení.

V rámci nutričního týmu zařízení.

Se členy zdravotnického týmu na úrovni oddělení, organizační jednotky i v terénu.