Základní složky výživy,
Energetický metabolismus,
Dietní systém,
Základy hygieny výživy,
Vodn í bilance, otoky,
Parenterální a enterální výživa,
Výživa a fyzická aktivita,
Dieta v psychologii a psychiatrii,
Dieta při onemocnění trávicího traktu,
Dieta při obezitě, Dieta při hypertenzi,
Dietní prevence diabetu,
Dieta při diabetu 2. typu,
Dieta při podvýživě,
Výživa v nefrologii,
Dieta při dyslipidémii,
Výživa a ateroskleróza, diety u onemocnění srdce a cév,
Dieta při kloubních onemocněních,
Diety a onemocnění kostí a zubů,
Železo, jod a prvky v dietě,
Glykemický index potravin,
Dieta u diabetu 1. typu,
Alternativní dietologie- potravinové doplňky.,
Vegetariánské diety,
Dieta ve stáří a interakce potravin s léky,
Výživa u neuropsychiatrických onemocněních,
Výživa v onkologii a prevenci nádorových onemocnění,
Dieta u alergií a poruch imunity,
Biopotraviny, funkční potraviny, geneticky modifikované potraviny
Nutrigenetika a nutrigenomika
V průběhu studia se studenti musí seznámit zejména s důsledky negativního vlivu výživy na zdraví člověka. Jedná se o vlivy toxického či infekčního původu.
Součástí výuky je také epidemiologie výživy, kde závažné poruchy zdravotního stavu se objevují jako důsledek nesprávných stravovacích návyků. Rizika alternativních a netradičních forem výživy, včetně specifických nároků těhotných žen a zvláštností dětského a dorostového věku, sportovců a podobně.