Charles Explorer logo
🇬🇧

Nutrition and Diets

Class at First Faculty of Medicine |
B01801

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Syllabus

Základní složky výživy,

Energetický metabolismus,

Dietní systém,

Základy hygieny výživy,

Vodní bilance, otoky,

Parenterální a enterální výživa,

Výživa a fyzická aktivita,

Dieta v psychologii a psychiatrii,

Dieta při onemocnění trávicího traktu,

Dieta při obezitě, Dieta při hypertenzi,

Dietní prevence diabetu,

Dieta při diabetu 2. typu,

Dieta při podvýživě,

Výživa v nefrologii,

Dieta při dyslipidémii,

Výživa a ateroskleróza, diety u onemocnění srdce a cév,

Dieta při kloubních onemocněních,

Diety a onemocnění kostí a zubů,

Železo, jod a prvky v dietě,

Glykemický index potravin,

Dieta u diabetu 1. typu,

Alternativní dietologie- potravinové doplňky.,

Vegetariánské diety,

Dieta ve stáří a interakce potravin s léky,

Výživa u neuropsychiatrických onemocněních,

Výživa v onkologii a prevenci nádorových onemocnění,

Dieta u alergií a poruch imunity,

Biopotraviny, funkční potraviny, geneticky modifikované potraviny

Nutrigenetika a nutrigenomika

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Annotation

V průběhu studia se studenti musí seznámit zejména s důsledky negativního vlivu výživy na zdraví člověka. Jedná se o vlivy toxického či infekčního původu.

Součástí výuky je také epidemiologie výživy, kde závažné poruchy zdravotního stavu se objevují jako důsledek nesprávných stravovacích návyků. Rizika alternativních a netradičních forem výživy, včetně specifických nároků těhotných žen a zvláštností dětského a dorostového věku, sportovců a podobně.