Charles Explorer logo
🇬🇧

Nutrition and Diets

Class at First Faculty of Medicine |
B01886

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Syllabus

Obsah předmětu: Základní složky výživy, Energetický metabolismus, Dietní systém, Základy hygieny výživy, Vodní bilance, otoky, Parenterální a enterální výživa, Výživa a fyzická aktivita, Dieta v psychologii a psychiatrii, Dieta při onemocnění trávicího traktu, Dieta při obezitě, Dieta při hypertenzi, Dietní prevence diabetu, Dieta při diabetu 2. typu, Dieta při podvýživě, Výživa v nefrologii, Dieta při dyslipidémii, Výživa a ateroskleróza, diety u onemocnění srdce a cév, Dieta při kloubních onemocněních, Diety a onemocnění kostí a zubů, Železo, jod a prvky v dietě, Glykemický index potravin, Dieta u diabetu 1. typu, Alternativní dietologie- potravinové doplňky., Vegetariánské diety, Dieta ve stáří a interakce potravin s léky, Výživa u neuropsychiatrických onemocněních, Výživa v onkologii a prevenci nádorových onemocnění, Dieta u alergií a poruch imunity, Biopotraviny, funkční potraviny, geneticky modifikované potraviny Nutrigenetika a nutrigenomika.  

Rozpis výuky: 23. listopadu 2018     8-9 hod

Dietní prevence diabetu                    

Dieta při diabetu 1. a 2. typu        doc. MUDr. Martin Prázný, Ph.D. 9-10 hod

Parenterální a enterální výživa        

MUDr. Jarmila Křížová, Ph.D. 10-11.30 hod

Dieta při onemocnění trávícího traktu, Dieta při dyslipidémii, zápočet doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Annotation

V průběhu studia se studenti musí seznámit zejména s důsledky negativního vlivu výživy na zdraví člověka. Součástí výuky je také epidemiologie výživy, kde závažné poruchy zdravotního stavu se objevují jako důsledek nesprávných stravovacích návyků.

Rizika alternativních a netradičních forem výživy, včetně specifických nároků pacientů v různých věkových kategoriích a stavů pacienta.