Charles Explorer logo
🇨🇿

Dietologie a klinická výživa

Předmět na 1. lékařská fakulta |
B02296

Sylabus

Energetický metabolismus

Vodní bilance, otoky

Základní složky výživy

Dieta a pohybová aktivita

Dieta při onemocnění trávicího traktu

Dieta v prevenci kardiovaskulárních onemocnění

Dieta u seniorů

Dietní prevence diabetu

Dieta při diabetu 1. a 2. typu

Dietní systém

Parenterální a enterální výživa

Dieta a obezita

Terapie DM včetně inzulinoterapie

Dieta při hypertenzi

Výživa v nefrologii

Diabetes mellitus 1. typu

Výživa u DM, (Glykemický index potravin)

Alternativní dietologie - potravinové doplňky

Ateroskleróza / Warfarinizace

Kardioprotektivní strava / Výživa při terapii warfarinem

Jod a poruchy štítné žlázy

Onemocnění GIT I Horní/dolní část)

Výživa u onemocnění GIT I

Onemocnění GIT II (játra/pankreas)

Výživa u onemocnění GIT II

Obezita

Dieta a redukční režimy

Výživa u neuropsychiatrických onemocnění chirurgických pacientů

Dieta u alergií a poruch imunity

Dieta onemocnění muskuloskeletálního systému

Nutrigenetika a nutrigenomika

Biopotraviny, funkční potraviny, geneticky modifikované potraviny

Onkologická onemocněn, výživa, podpůrná terapie

Výživa u onkologicky nemocných

Anotace

V průběhu studia se studenti musí seznámit zejména s důsledky negativního vlivu výživy na zdraví člověka. Jedná se o vlivy toxického či infekčního původu.

Součástí výuky je také epidemiologie výživy, kde závažné poruchy zdravotního stavu se objevují jako důsledek nesprávných stravovacích návyků. Rizika alternativních a netradičních forem výživy, včetně specifických nároků těhotných žen a zvláštností dětského a dorostového věku, sportovců a podobně.