Charles Explorer logo
🇬🇧

Biochemistry of Nutrition

Class at First Faculty of Medicine |
B02715

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Syllabus

Zimní semestr:

1. Metabolismus a biochemie trávení sacharidů,bioenergetika

2. Metabolismu a biochemie trávení lipidů

3. Metabolismus a biochemie trávení bílkovin

4. Hydratace, efektivní osmolalita, sodný kationt a jejich poruch

5. Další iontové poruchy6. Stopové prvky a jejich význam v nutrici.Význam nutrice pro kostní metabolismus

7. Základní principy regulace metabolismui

8. Porfyriny,žlučová barvicva,metabolismus železa

9. Metabolismus vitamínů a jejich význam v nutrici

10.Principy hormonální regulace hormony kůry nadledvin a pohlavní hormony

11.Hormony štítné žlázy a příštitných tělísekBiochemie krve

12.Biochemie a metabolismus kostí a svalů

13.Biochemie krve

14.Metabolické a nutriční aspekty nemocí ledvin

15.Konzultace,zápočty Letní semestr:

1. Metabolické a nutriční aspekty nemocí jater

2. Metabolické a nutriční aspekty nemocí trávícího ústrojí

3. Poruchy metabolismu lipidů, ateroskleróza

4. Patobiochemie metabolického syndromu

5. Patobiochemie diabetes mellitus

6. Metabolismus a efekt alkoholu; antioxidanty a výživa

7. Dna - diagnostická vyšetření, zásady nízkopurinové diety

8. Celiakie- diagnostická vyšetření, zásady dietní léčby

9. Nádorová onemocnění - biochemické aspekty, diagnostická vyšetření

10.Biochemické aspekty zásad správné výživy, parenterální výživa

11.Dědičné poruchy metabolismu a jejich nutriční aspekty

12.Fenylketonurie a její dietní léčba

13.Preanalytická fáze laboratorního vyšetření, zásady odběru,uchovávání a transportu biologických materiálů

14.Biochemická vyšetření při monitorování vnitřního prostředí

15.Laboratorní vyšetření u metabolických poruch   Otázky - Biochemie výživy   Metabolismus a biochemie trávení sacharidů Metabolismus a biochemie trávení lipidů Metabolismus a biochemie trávení bílkovin Hydratace, efektivní osmolalita  a jejich poruchy Iontové poruchy Stopové prvky a jejich význam v nutrici Význam nutrice pro kostní metabolismus Porfyriny, žlučová barviva, metabolismus železa Základní principy regulace metabolických pochodů Biochemické aspekty funkce jater a ledvin Metabolismus vitamínů a jejich význam v nutrici Metabolismus nukleotidů Principy hormonální regulace Hormony nadledvin a pohlavní hormony Hormony štítné žlázy a příštitných tělísek Biochemie a metabolismus kostí a svalů Biochemie krve Metabolické a nutriční aspekty nemocí ledvin Metabolické a nutriční aspekty nemocí trávícího traktu Poruchy metabolismu lipidů, ateroskleróza Patobiochemie metabolického syndromu Patobiochemie diabetes mellitus Metabolismus a efekt alkoholu ;antioxidanty a výživa Biochemické aspekty dny, zásady nízkopurinové diety                                 Biochemické aspekty celiakie, zásady dietní léčby   Nádorová onemocnění - biochemické aspekty, diagnostická vyšetření Význam stanovení enzymů Močovina, kreatinin, kyselina močová, amoniak Biochemická vyšetření při  monitorování vnitřního prostředí Toxikologická vyšetření Biochemické aspekty zásad správné výživy, parenterální výživa Dědičné poruchy metabolismu a jejich nutriční aspekty Fenylketonurie a její dietní léčba Preanalytická fáze laboratorního vyšetření, zásady odběru, uchovávání a transportu biologických materiálů

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Annotation

Cílem předmětu je osvojení biochemických aspektů a metabolických pochodů v lidském organismu , jako základ pro další studium problematiky nutrice. Zároveň jsou též prezentovány patobiochemické mechanismy nejčastějších civilizačních onemocnění souvisejících s výživou.

Studenti se též seznámí s laboratorními testy, které jsou důležité pro praktickou činnost v rámci budoucí nutriční péče.