Charles Explorer logo
🇨🇿

Fyziologie a patofyziologie výživy

Předmět na 1. lékařská fakulta |
B02719

Anotace

Výuka je jednosemestrální: zimní semestr 1. ročníku. Zahrnuje přednášky a semináře v počtu 30 hod.

Fyziologie metabolizmu substrátů a energetické zdroje (Úvod do problematiky modulu. Zisk energie buňkou; metabolismus sacharidů, tuků a bílkovin, mitochondrie; energetické zdroje organizmu; energetické zdroje zdravého dětského organismu.)

Neenergetické složky potravy (Vitaminy, voda a minerály, stopové prvky, vlákniny.)

Fyziologie zažívacího ústrojí a funkce jater, čich a chuť (Trávení a vstřebávání potravin; funkce jater; fyziologie

čichu a chuti.)

Vnitřní prostředí, poruchy vodního a minerálního hospodářství (Poruchy acidobazické rovnováhy; metabolická a respirační acidóza a alkalóza.)

Řízení příjmu potravy (Hypothalamická centra; orexigenní a anorexigenní faktory; pocit sytosti a pocit hladu.)

Změny metabolizmu při hladovění (Změny metabolizmu při prostém hladovění u jednotlivých substrátů; ostatní metabolické změny; základní metabolické hormony; metabolická reakce na stres, metabolická reakce při stresovém hladovění.)