Charles Explorer logo
🇬🇧

Special Mikrobiology and Imunology for the Nutritionist, Food allergies

Class at First Faculty of Medicine |
B02721

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Syllabus

Seznam témat

1. Základy mikrobiologie, správné nutriční postupy z pohledu mikrobiologie.

2. Alimentární infekce bakteriální, virové, mykotické a parazitární, jejich prevence, diagnostika a léčba.

3. Sezónnost výskytu alimentárních infekcí, možné zdroje infekcí a mikrobiálních kontaminací z pohledu behaviorálního, geografického a ontogenetického.

4. Sterilizace, dezinfekce, asepse, hygiena.

5. Souhrn základů imunologie. Slizniční imunitní systém.

6. Imunopatologické reakce a stavy. Zánět.

7. Klinická imunologie a alergologie. Imunodeficience, autoimunita, alergie.

8. Potravinové alergie, definice, etiologie, klinický obraz

9. Potravinové alergie - diagnostika. Histaminová intolerance.

10. Zkřížené alergie. Orální alergický syndrom.

11. Alergie na vybrané druhy potravin.

12. Specializované nutriční postupy při potravinových alergiích, léčebné možnosti.

13. Přecitlivělost na určitý druh obilniny - přechodná. Celiakie.

14. Nutriční postupy u pacientů s jinými imunopatologickými stavy, u imunosuprimovaných pacientů.

15. Shrnutí. Nutrice a imunitní systém, probiotika, prebiotika.

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Annotation

Základy mikrobiologie, správné nutriční postupy z pohledu mikrobiologie. Běžné alimentární infekce bakteriální, virové, mykologické a parazitární, jejich prevence, diagnostika a léčba. Sterilizace, desinfekce, asepse, hygiena.

Sezónnost výskytu alimentárních infekcí, možné zdroje infekcí a mikrobiálních kontaminací z pohledu behaviorálního, geografického a ontogenetického. Klinická imunologie a alergologie, imunopatologické stavy.

Specializované nutriční postupy při potravinových alergiích (etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti. Rozdělení dle příznaků - kožní reakce, reakce dýchacích cest, reakce zažívacího traktu. Alergie na mléko, na vejce, na mořské ryby, korýše a mušle, ovoce a zeleninu, na ořechy. Přecitlivělost na určitý druh obilniny

- přechodná). Nutriční postupy u imunosuprimovaných pacientů.