Přednášky budou tematicky rozděleny do několika bloků, každý bude reprezentován 2-3 přednáškami:
1. Archeologie a paleopatologie výživy Představíme studentům metody výzkumu a výsledky bádání o nejstarších fázích lidského stravování. Hlavním těžištěm se stanou chemické analýzy stravovacích návyk ů lidí v neolitu. Budeme také diskutovat o rozdílech mezi dietou společností lovců a sběračů na jedné straně a ranných agrárních společností na druhé.
2. Výživa v antice Zde se budeme opírat především o edice antických pramenů, které poskytují bohatý ilustrativní materiál.
3. Výživa ve středověku Pro toto období máme k dispozici lékařské rukopisy a záznamy o denních dávkách ve středověkých špitálech. Důležitým tématem bude i otázka stravování v klášterech. Dále budeme hovořit o proměnách stravování v závislosti na vývoji středověkého obchodu.
4. Výživa v raném novověku Budeme vycházet z aktuálního výzkumu v ÚDLCJ, který se zabývá doporučeními ke stravování pacientů z dobové lékařské epidemiologické literatury. Tato část se bude též zabývat dějinami obchodu s kořením a jejich vztahem k vývoji farmacie a v neposlední řadě i dynamikou proměn zásobování potravinami v souvislosti s rozvojem zámořského obchodu (cukrová třtina, rum, brambory, paprika, kukuřice, …).
5. Proměny stravování v
19. a
20. století * Chronologicky poslední část výkladu se bude opírat jednak o pramenný výzkum (např. studie o vývoji stravování pacientů v českých nemocnicích v
19. století, studie Martina France o výživě ve
2. pol.
20. století) a dále pak bude zpracovávat sekundární odbornou i krásnou literaturu k tématu.
Předmět chronologicky pokrývá témata od pravěku po současnost. Zaměřuje se jak na problémy paleopatologické
(jako je například analýza stopových prvků v kostních pozůstatcích dávných lidí), tak i na otázky ryze historické
(dějiny kuchařských knih, dějiny exotických potravin, institucionální dějiny výuky specializovaných zdravotních sester pro oblast výživy atd.).