Charles Explorer logo
🇬🇧

History of Nutrition

Class at First Faculty of Medicine |
B02728

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Syllabus

Přednášky budou tematicky rozděleny do několika bloků, každý bude reprezentován 2-3 přednáškami:

1. Archeologie a paleopatologie výživy Představíme studentům metody výzkumu a výsledky bádání o nejstarších fázích lidského stravování. Hlavním těžištěm se stanou chemické analýzy stravovacích návyků lidí v neolitu. Budeme také diskutovat o rozdílech mezi dietou společností lovců a sběračů na jedné straně a ranných agrárních společností na druhé.

2. Výživa v antice Zde se budeme opírat především o edice antických pramenů, které poskytují bohatý ilustrativní materiál.

3. Výživa ve středověku Pro toto období máme k dispozici lékařské rukopisy a záznamy o denních dávkách ve středověkých špitálech. Důležitým tématem bude i otázka stravování v klášterech. Dále budeme hovořit o proměnách stravování v závislosti na vývoji středověkého obchodu.

4. Výživa v raném novověku Budeme vycházet z aktuálního výzkumu v ÚDLCJ, který se zabývá doporučeními ke stravování pacientů z dobové lékařské epidemiologické literatury. Tato část se bude též zabývat dějinami obchodu s kořením a jejich vztahem k vývoji farmacie a v neposlední řadě i dynamikou proměn zásobování potravinami v souvislosti s rozvojem zámořského obchodu (cukrová třtina, rum, brambory, paprika, kukuřice, …).

5. Proměny stravování v

19. a

20. století * Chronologicky poslední část výkladu se bude opírat jednak o pramenný výzkum (např. studie o vývoji stravování pacientů v českých nemocnicích v

19. století, studie Martina France o výživě ve

2. pol.

20. století) a dále pak bude zpracovávat sekundární odbornou i krásnou literaturu k tématu.

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Annotation

Předmět chronologicky pokrývá témata od pravěku po současnost. Zaměřuje se jak na problémy paleopatologické

(jako je například analýza stopových prvků v kostních pozůstatcích dávných lidí), tak i na otázky ryze historické

(dějiny kuchařských knih, dějiny exotických potravin, institucionální dějiny výuky specializovaných zdravotních sester pro oblast výživy atd.).