Student ve spolupráci s pověřeným školitelem na odborné praxi ve vybraném zařízení
- vede rozhovor s klientem/pacientem a získává potřebné informace,
- stanovuje na základě nutriční anamnézy nutriční diagnózu a nutriční plán, vyhodnocuje výsledky poskytované nutriční péče,
- zaznamenává individuální nutriční postup do dokumentace a pracuje s informačním systémem zdravotnického zařízení,
- uplatní metodiku a využívání plošného nutričního screeningu,
- uvádí výsledky práce nutričního týmu do praxe
- hodnotí antropometrické, fyzikální a biochemické vyšetření
- komplexně řeší problémy spojené s výživou
- zajišťuje ve spolupráci s ostatními zdravotnickými pracovníky podávání vhodné enterální výživy, modulárních dietetik a sippingu
- aplikuje zásady pro vypracování dietního systému a standardů nutriční péče v určitém zdravotnickém zařízení,
- zabezpečuje a komplexně řeší uspokojování bio-psycho-sociálních potřeb klientů/pacientů,
- pracuje se zdravotnickou technikou, uplatňuje při práci s přístroji bezpečné pracovní postupy,
- zajišťuje činnosti spojené s přijetím, překladem či propuštěním klienta/pacienta,
- provádí edukační činnost u klienta/pacienta, vytvo ří edukační plán pro klienta/pacienta při propuštění do domácího prostředí
- podporuje v rámci ošetřovatelské péče zdraví jedinců, rodin a skupin, spolupracuje na realizaci programů zaměřených na zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva,
- podílí se na výzkumných šetřeních a sběru informací,
- uplatní moderní teorie, trendy a postupy v poskytování nutriční péče a umí posoudit jejich realizaci v praxi,
- rozumí základní latinské terminologii, vyjadřuje se o odborných záležitostech přesně, věcně a jazykově správně,
- efektivně pracuje s odbornou (i cizojazyčnou) literaturou.
Předmět pomáhá studentům upevnit teoretické znalosti a prakticky uplatnit získané vědomosti v oblasti nutriční terapie pod vedením zkušených školitelů na klinických pracovištích.