Jedy, definice, právní předpisy. Toxicita látek. Hodnocení toxicity. Experimentální toxikologie
Diagnostika intoxikace v případě předem neznámé noxy.
Stabilita potravin. Hnilobné procesy. Ptomainy v potravinách.
Jedovaté rostliny, houby a plísně. Symptomatologie otravy, patomorfologický obraz otravy.
Kovy a jiné anorganické noxy, patomorfologický obraz otravy.
Organické toxické látky, patomorfologický obraz otravy.
Plynné škodliviny.
Organická rozpouštědla, patomorfologický obraz otravy.
Insekticida. Rezidua v potravinách.
Lékové intoxikace.
Abúzus návykových látek, zdravotní důsledky, právní normy.
Toxikologie životního a pracovního prostředí.
Toxické látky v potravinách.
Toxická rizika z vody.
Porušení zdraví potravinami. Patomorfologický obraz některých intoxikací.
Poruchy výživy z hlediska soudně-lékařského.
Předmět je koncipován jako teoretický. Cílem je naučit studenty vyhledávat informace o toxicitě látek z volně dostupných databází, popř. s pomocí knihovny UVI 1.
LF UK, a dále s pomocí doporučené literatury. Další cíl je porozumět biotransformačním procesům xenobiotik po vstupu do organismu, porozumět složité problematice diagnostiky otrav, zejména v případech vyhledávání předem neznámé noxy, získat základní informace o projevech akutních či chronických otrav.