Základní principy a formy alternativní výživy.
Společné prvky různých alternativních forem výživy.
Typy vegetariánských forem výživy a jejich složení. Veganství.
Základní principy stravování dle ájurvédy.
Další formy alternativní výživy: Makrobiotika, raw strava, dělená strava, strava dle krevních skupin, paleodieta atd.
Možná rizika nutričních deficiencí jednotlivých mikro - i makronutrientů. Možné psychologicko-nutriční souvislosti.
Základní principy komunikace se zastánci alternativní výživy. Kritické myšlení v dané problematice.
Možná pozitiva a úskalí jednotlivých forem a míry restrikce u alternativní výživy.
Absolvováním předmětu si student prohloubí znalosti o různých formách alternativní výživy. Dokáže přesně identifikovat možná rizika vyplývající z nutričních deficiencí zejména ve vztahu k jednotlivým cílovým skupinám, různým alternativním směrům a míře restrikce.
Dále bude schopen určit faktické složení stravy a porovnat zjištěné s aktuálními potřebami pacienta/klienta. V rámci praktické části výuky jsou studenti vedeni ke kritickému myšlení a porozumění textu.
Součástí výuky je praktický nácvik komunikace s pacientem/klientem/rodinnými příslušníky.