Obsahem předmětu jsou přednášky a cvičení na níže uvedená témata:
1. Mechanismy interakcí léčiv a potravin. Indukce a inhibice metabolismu léčiv - inhibitory a induktory aktivity enzymů ovlivňujících rychlost eliminace léčiv z řady potravin a fytofarmak
2. Lékové formy a jejich vztah k potravě. Absorpce léčiv a jejich ovlivnění - specializované nutriční postupy a opatření při podávání některých léků (léčiva vyžadující podání nalačno, léčiva vyžadující podání s jídlem, léčiva vyžadující podání s jídlem s vysokým obsahem tuku, mechanismus účinku, význam a mechanismus interakce, příklady zvýšení a snížení účinku současně podávaných léků, příznaky nežádoucích interakcí).
3. Nežádoucí účinky léčiv ovlivňující příjem potravy a nutrici. Dyslipoproteinémie jako vedlejší účinek farmakoterapie.
4. Specializovaný nutriční postup při léčbě metabolického syndromu. Dietní opatření při farmakoterapii obezity, hypertenze, dyslipoproteinémii a diabetes mellitus. Mechanismus účinku podávaných léků, sortiment vhodných a nevhodných potravin. Doporučené postupy při přípravě diety.
5. Specializovaný nutriční postup při antikoagulační léčbě. Působení antikoagulačních preparátů a sledování jeho účinku. Význam stability účinku antikoagulačních preparátů a faktory stabilitu INR narušující. Úloha vitamínu K. Dieta a sortiment vhodných a nevhodných potravin. Výměnné jednotky. Doporučené postupy při přípravě diety. Edukace dospělých, dítěte a osob o dítě pečujících.
6. Specializovaný nutriční postup při léčbě antidepresivy (MAOIs). Mechanismus účinku působen í antidepresiv. Úloha tyraminu. Edukace pacienta. Příprava diety. Specializovaný nutriční postup při léčbě antibiotiky. Mechanismus účinku. Nežádoucí účinky. Sortiment vhodných a nevhodných potravin.
7. Specializovaný nutriční postup při léčbě diuretiky. Mechanismus účinku. Význam interakce. Příznaky interakce těchto diuretik a nevhodných potravin. Příprava diety. Specializovaný nutriční postup při léčbě závislostí. Vitaminoterapie, léčba malnutrice.
8. Nutrifarmaceutika. Význam, nemoci a stavy vyžadující podání.
9. Doplňky stravy. Význam a účinné složky potravinových doplňků, vitamíny, minerály, stopové prvky, nemoci a klinické stavy vyžadující podání potravinových doplňků.
10. Intoxikace a antidota.
11. Specializovaný nutriční postup při léčbě diabetes mellitus I. typu. Inzulín - mechanismus účinku. Význam dietních opatření a režimů. Specilalizovaný nutriční postup při léčbě osteoporózy. Mechanismus účinku léků používaných při léčbě osteoporózy, význam vitamínu D a vápníku a jejich interakce. Sortiment vhodných a nevhodných potravin.
12. Specializovaný nutriční postup při farmakoterapii vzácných dědičných metabolických chorob.
13. Specializovaný nutriční postup a farmakoterapie při léčbě idiopatických střevních zánětů. Nemoci vedoucí k idiopatickým střevním zánětům. Farmakoterapie, mechanismus účinku podávaných léků. Význam dietních opatření. Sortiment vhodných a nevhodných potravin. Příprava diety.
14. Specializovaný nutriční postup při protinádorové farmakoterapii. Mechanismus účinku podávaných léků. Vedlejší a nežádoucí účinky. Význam dietních opatření. Výživa onkologického pacienta. Možnosti enterální a parenterální výživy.
15. Vliv pitného a dietního režimu seniorů na farmakoterapii. Dehydratace, snížený příjem potravin, polypragmazie, lékové interakce.
Předmět popisuje interakce léků a potravin na úrovni farmakokinetiky (absorpce, distribuce, metabolismus, eliminace) a na úrovni farmakodynamiky – vzájemné antagonistické a synergické účinky léků s potravinami, alkoholem i fytofarmaky.