1. Úvod, FAO, WHO, FDA, NIH, USDA, EFSA, SPZI
2. Nová definice živin dle EU 1169/2011
3. Nutriční označení balených potravin
4. Výživová doporučení - historie vývoje
5. L. Pauling. A. Szentgyörgyi - askorbát kritéria pro stanovení Ref. hodnot
6. PUBMED
7. USDA SR 28 - databáze
8. NUTRIDATABAZE.cz, Slovenská databáze výživového zloženia potravín
9. foodcomp.dk, Sauci-Fachmann-Kraut databáse, BLS
10. Mateřské mléko/Kravské mléko - nutriční rozdíly
11. Zachování živin při skladování a kulinářské úpravě - dostupné údaje
12. Emil Ginter - Finská skúšenosť, Záhada žitného ostrova
13. FOODNET - Informační systém PK ČR
14. Dietní a nutriční systém pro FNM
Seznámení studentů s metodami klinické informatiky se zvláštním důrazem na problematiku nutriční.
Cílem předmětu je seznámit studenty s metodami klinické informatiky se zvláštním důrazem na problematiku nutriční tedy s databázovými a informačními systémy, vědeckými informacemi, problematikou modelování, analitou signálu a obrazu, biometrií, počítačovým řízením přístrojů a po čítačovou podporou rozhodování.