Charles Explorer logo
🇨🇿

Dietologické databáze a informační systémy

Předmět na 1. lékařská fakulta |
B02766

Sylabus

1. Úvod, FAO, WHO, FDA, NIH, USDA, EFSA, SPZI

2. Nová definice živin dle EU 1169/2011

3. Nutriční označení balených potravin

4. Výživová doporučení - historie vývoje

5. L. Pauling. A. Szentgyörgyi - askorbát kritéria pro stanovení Ref. hodnot

6. PUBMED

7. USDA SR 28 - databáze

8. NUTRIDATABAZE.cz, Slovenská databáze výživového zloženia potravín

9. foodcomp.dk, Sauci-Fachmann-Kraut databáse, BLS

10. Mateřské mléko/Kravské mléko - nutriční rozdíly

11. Zachování živin při skladování a kulinářské úpravě - dostupné údaje

12. Emil Ginter - Finská skúšenosť, Záhada žitného ostrova

13. FOODNET - Informační systém PK ČR

14. Dietní a nutriční systém pro FNM

Anotace

Seznámení studentů s metodami klinické informatiky se zvláštním důrazem na problematiku nutriční.

Cílem předmětu je seznámit studenty s metodami klinické informatiky se zvláštním důrazem na problematiku nutriční tedy s databázovými a informačními systémy, vědeckými informacemi, problematikou modelování, analitou signálu a obrazu, biometrií, počítačovým řízením přístrojů a počítačovou podporou rozhodování.