Témata ZS:
Bazální metabolismus, potřeba živin a energie.
Základní dávky potravin pro přípravu pokrmů.
Zásady zdravé výživy dospělých osob.
Význam výživy pro spr ávný vývoj dítěte (výživa kojence, batolete, předškolního a mladšího školního dítěte, adolescenta).
Výživa v těhotenství a v období laktace.
Výživa ve stáří.
Alternativní způsoby výživy.
Základní technologické postupy přípravy pokrmů.
Plánování vzorových jídelních lístků dle daných kriterií
Propočty jídelních lístků
Témata LS:
Rozdíly mezi zdravou výživou a dietním stravováním
Správné technologické postupy
Základní technologické postupy přípravy "šetřící stravy"
Historie, vývoj a inovace Dietního systému (DS)
Specifikace správného výběru poživatin a správné technologické úpravy pro všechny základní diety DS (dieta č. 0, 1, 2, 4 ,5, 6, 8, 9, 10).
Určení ideální hmotnosti pro konkrétního klienta, jeho BMI a bazální metabolismus dle Harrise-Benedicta
Předmět navazuje na teoretické znalosti ze "Stáže v potravinářských technologiích" a prohlubuje praktické znalosti o základních technologických postupech přípravy racionální stravy. Studenti se seznámí s rozdíly ve stravovacích doporučeních pro jednotlivé stravovací kategorie. Naučí se pracovat s tabulkami výživných hodnot. Studenti se seznámí se zásadami pro plánování jídelních lístků a dokážou je následně s ohledem na konkrétní požadavky prakticky uplatnit.
Předmět předkládá studentům vybrané poznatky o stravování, použití základních poživatin pro přípravu pokrmů a jejich zařazení do dietní stravy. Seznamuje studenty s jednotlivými technologickými postupy přípravy tzv. šetřící stravy.