Charles Explorer logo
🇬🇧

Practice in Dietary Cooking

Class at First Faculty of Medicine |
B03099

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Syllabus

Témata ZS:

Bazální metabolismus, potřeba živin a energie.

Základní dávky potravin pro přípravu pokrmů.

Zásady zdravé výživy dospělých osob.

Význam výživy pro správný vývoj dítěte (výživa kojence, batolete,  předškolního a mladšího  školního dítěte, adolescenta).

Výživa v těhotenství a v období laktace.

Výživa ve stáří.

Alternativní způsoby výživy.

Základní technologické postupy přípravy pokrmů.

Plánování vzorových jídelních lístků dle daných kriterií

Propočty jídelních lístků 

Témata LS:

Rozdíly mezi zdravou výživou a dietním stravováním

Správné technologické postupy

Základní technologické postupy přípravy "šetřící stravy"

Historie, vývoj a inovace Dietního systému (DS)

Specifikace správného výběru poživatin a správné technologické úpravy pro všechny základní diety DS (dieta č. 0, 1, 2, 4 ,5, 6, 8, 9, 10).

Určení ideální hmotnosti pro konkrétního klienta, jeho BMI a bazální metabolismus dle Harrise-Benedicta

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Annotation

Předmět navazuje na teoretické znalosti ze "Stáže v potravinářských technologiích" a prohlubuje praktické znalosti o základních technologických postupech přípravy racionální stravy. Studenti se seznámí s rozdíly ve stravovacích doporučeních pro jednotlivé stravovací kategorie. Naučí se pracovat s tabulkami výživných hodnot. Studenti se seznámí se zásadami pro plánování jídelních lístků a dokážou je následně s ohledem na konkrétní požadavky prakticky uplatnit.

Předmět předkládá studentům vybrané poznatky o stravování, použití základních poživatin pro přípravu pokrmů a jejich zařazení do dietní stravy. Seznamuje studenty s jednotlivými technologickými postupy přípravy tzv. šetřící stravy.