Témata: 1. Současná legislativa vztahující se ke stravování populačních skupin v komunitě 2.
Organizace stravovacích služeb v komunitě 3. Systém práce poraden výživy 5.
Způsob zpracování edukačních materiálů pro komunitní využití 6. Systém organizace edukačních akcí. 7.
Sestavení jídelníčku pro školní jídelnu či jídelnu mateřské školy. Důkladné pochopení spotřebního koše. Úprava jídelního lístku ve vazbě na doporučené výživové hodnoty pro danou věkovou kategorii. 8.
Kontrola standardizace nutriční péče v domově důchodců (pracoviště soc. péče) či spolupráce při její přípravě. Příprava přednášky pro klienty domova nebo ošetřující personál. 9.
Příprava vzorového jídelního lístku včetně propočtu jeho výživové hodnoty. 10. Vyhodnocení nutričního stavu klienta - home care ve vazbě na aktuální nutriční péči.
Student navrhuje případnou úpravu nutriční péče. 11. Student se aktivně zapojí do přípravy přednášky pro laickou veřejnost, přípravy plánu edukačních akcí pro klientské skupiny.
Předmět navazuje na teoretické znalosti ze "Stáže v potravinářských technologiích" a z "Praxe v dietním vaření". Stáž na pracovištích v komunitě - dle výběru pracovi ště sociální péče, domov důchodců, home care, hospic, poradna výživy, výrobce nutričních preparátů, sdružení nemocných (například coeliaků, nespecifických střevních zánětů, diabetiků), školní jídelny.
Studenti uplatní znalosti zásad zdravé výživy, doporučení pro jednotlivé stravovací kategorie a znalosti o alternativní výživě v práci pro zvolenou komunitu.