Ústní prostředí jako mikrobiotop orálních mikroorganizmů, plak, základní principy orální hygieny, klinické vyšetření dutiny ústní a kvantifikace rizikových faktorů, laboratorní testy kariézního a parodontálního rizika, fluoridy v prevenci kazu, chemopreventiva a chemoprofylaktika, výživa v prevenci kazu, komplexní pojetí prevence onemocnění chrupu.
Principy minimální intervence v konzervačním zubním lékařství, pečetění a profylaktické výplně, technologie odstraňování povrchových pigmentací a ZK.
Základy orální epidemiologie; komunitní péče o orální zdraví, systémy stomatologické péče; rizikové skupiny populace z hlediska poruch orálního zdraví; programy SZO Zdraví 21 a cíle zlepšení orálního zdraví; aktuální epidemiologická situace v ČR a jiných evropských státech, analýza komunitních rizik poruch orálního zdraví; monitoring orálního zdraví, analýza aktuálních epidemiologických dat a základních charakteristik poskytované péče, základy rozhodovacího procesu při formulaci strategie preventivních opatření a preventivních programů.
Základní vědomosti o organizaci a systémech preventivních opatření ve stomatologii, o formách preventivní intervence, o technologiích a prostředcích používaných v prevenci a profylaxi onemocnění chrupu a parodontu; interaktivní komunikace s pacientem při preventivním, hygienickém a výživovém poradenství.
Zdravotně kompromitovaný jedinec a orální zdraví.