Charles Explorer logo
🇨🇿

Biochemie výživy

Předmět na 1. lékařská fakulta |
B03292

Sylabus

Metabolismu a biochemie trávení lipidů

Metabolismus a biochemie sacharidů

Metabolismus a biochemie trávení bílkovin

Poruchy hydratace, osmolality a dysnatrémie

Další iontové poruchy

Stopové prvky a jejich význam v nutrici

Základní principy regulace metabolismu

Porfyriny, žlučová barviva, metabolismus železa

Metabolismus vitamínů a jejich význam v nutrici

Principy hormonální regulace

Hormony kůry nadledvin a pohlavní hormony

Hormony štítné žlázy a příštitných tělísek

Biochemie a metabolismus kostí a svalů

Biochemie krve

Metabolické a nutriční aspekty nemocí ledvin

Metabolické a nutriční aspekty nemocí jater

Biochemie zánětu

Patobiochemie diabetes mellitus

Nádorová onemocnění - biochemické aspekty

Metabolické a nutriční aspekty nemocí kostí

Patobiochemie metabolického syndromu

Metabolické a nutriční aspekty dny

Metabolismus a efekt alkoholu; antioxidanty a výživa

Metabolické a nutriční aspekty nemocí trávicího ústrojí

Nutriční aspekty dědičných metabolických poruch, dietní léčba fenylketonurie

Poruchy metabolismu lipidů, ateroskleróza

Preanalytická fáze laboratorního vyšetření, zásady odběru, uchovávání a transport biologických materiálů

Acidobazická rovnováha a její poruchy, kyslíkové parametry, laktát

Biochemická vyšetření při monitorování vnitřního prostředí, parenterální výživa

Anotace

Cílem předmětu je osvojení biochemických aspektů a metabolických pochodů v lidském organismu, jako základ pro další studium problematiky nutrice. Zároveň jsou též prezentovány patobiochemické mechanismy nejčastějších civilizačních onemocnění souvisejících s výživou.

Studenti se též seznámí s laboratorními testy, které jsou důležité pro praktickou činnost v rámci budoucí nutriční péče.