Metabolismu a biochemie trávení lipidů
Metabolismus a biochemie sacharidů
Metabolismus a biochemie trávení bílkovin
Poruchy hydratace, osmolality a dysnatrémie
Další iontové poruchy
Stopové prvky a jejich význam v nutrici
Základní principy regulace metabolismu
Porfyriny, žlučová barviva, metabolismus železa
Metabolismus vitamínů a jejich význam v nutrici
Principy hormonální regulace
Hormony kůry nadledvin a pohlavní hormony
Hormony štítné žlázy a příštitných tělísek
Biochemie a metabolismus kostí a svalů
Biochemie krve
Metabolické a nutriční aspekty nemocí ledvin
Metabolické a nutriční aspekty nemocí jater
Biochemie zánětu
Patobiochemie diabetes mellitus
Nádorová onemocnění - biochemické aspekty
Metabolické a nutriční aspekty nemocí kostí
Patobiochemie metabolického syndromu
Metabolické a nutriční aspekty dny
Metabolismus a efekt alkoholu; antioxidanty a výživa
Metabolické a nutriční aspekty nemocí trávicího ústrojí
Nutriční aspekty dědičných metabolických poruch, dietní léčba fenylketonurie
Poruchy metabolismu lipidů, ateroskleróza
Preanalytická fáze laboratorního vyšetření, zásady odběru, uchovávání a transport biologických materiálů
Acidobazická rovnováha a její poruchy, kyslíkové parametry, laktát
Biochemická vyšetření při monitorování vnitřního prostředí, parenterální výživa
Cílem předmětu je osvojení biochemických aspektů a metabolických pochodů v lidském organismu, jako základ pro další studium problematiky nutrice. Zároveň jsou též prezentovány patobiochemické mechanismy nejčastějších civilizačních onemocnění souvisejících s výživou.
Studenti se též seznámí s laboratorními testy, které jsou důležité pro praktickou činnost v rámci budoucí nutriční péče.