Charles Explorer logo
🇨🇿

Historie výživy

Předmět na 1. lékařská fakulta |
B03294

Sylabus

Jídlo v antice z pohledu archeologie 1, 2

Antická literární tradice o jídle

Rekonstrukce stravy v pravěku

Nejstarší české kuchařské knihy z 16. a 17. století

Stolování v době rudolfinské

České kuchařky 19. století

Omamná vůně Východu aneb dějiny importu koření

Káva, čaj a čokoláda: od léku k poživatině

Anorexie a bulimie v průběhu času

Špitální strava od nejstarších dob do konce 18. století

Historie stravování v pražských josefinských ústavech

Dějiny výuky výživy na českých školách

Pivo, víno, pálenka - dějiny alkoholických nápojů

Anotace

Předmět chronologicky pokrývá témata od pravěku po současnost. Zaměřuje se jak na problémy paleopatologické

(jako je například analýza stopových prvků v kostních pozůstatcích dávných lidí), tak i na otázky ryze historické

(dějiny kuchařských knih, dějiny exotických potravin, institucionální dějiny výuky specializovaných zdravotních sester pro oblast výživy atd.).