Jídlo v antice z pohledu archeologie 1, 2
Antická literární tradice o jídle
Rekonstrukce stravy v pravěku
Nejstarší české kuchařské knihy z 16. a 17. století
Stolování v době rudolfinské
České kuchařky 19. století
Omamná vůně Východu aneb dějiny importu koření
Káva, čaj a čokoláda: od léku k poživatině
Anorexie a bulimie v průběhu času
Špitální strava od nejstarších dob do konce 18. století
Historie stravování v pražských josefinských ústavech
Dějiny výuky výživy na českých školách
Pivo, víno, pálenka - dějiny alkoholických nápojů
Předmět chronologicky pokrývá témata od pravěku po současnost. Zaměřuje se jak na problémy paleopatologické
(jako je například analýza stopových prvků v kostních pozůstatcích dávných lidí), tak i na otázky ryze historické
(dějiny kuchařských knih, dějiny exotických potravin, institucionální dějiny výuky specializovaných zdravotních sester pro oblast výživy atd.).