Charles Explorer logo
🇨🇿

Speciální dietologie u onemocnění GIT

Předmět na 1. lékařská fakulta |
B03301

Sylabus

*

1. Nutriční postupy po operaci střev a při střevních vývodech (Indikace provedení střevního vývodu - nádory, traumata, záněty, vrozené vady. Péče o dětské a dospělé pacienty s vývody. Jednotlivé druhy umělých vývodů. Dieta a péče o stomie. Časné komplikace. Pozdní komplikace. Stavy po střevních operacích, syndrom krátkého střeva. Problematika výživy u dětských a dospělých pacientů po operacích střeva a se střevními vývody. Perorální příjem. Umělá výživa enterální a parenterální. Zásady dietních opatření dle věku. Povolené a zakázané potraviny a technologické postupy. Edukace.) *

2. Výživa při idiopatických střevních zánětech (Idiopatické střevní záněty - Crohnova choroba, ulcerózní kolitida. Etiologie, klinický obraz, diagnostika, průběh onemocnění, léčebné možnosti, komplikace, prevence. Zásady diety a edukace.) *

3. Nutriční postupy při dětských střevních onemocněních (Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace u jednotlivých onemocnění. Průjmy akutní infekční i neinfekční etiologie. Chronické průjmy, zácpa. Specializovaná nutriční opatření při jednotlivých typech onemocnění a cílená hydratace. Edukace.) *

4. Výživa při onemocnění slinivky břišní (Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace. Umělá výživa při onemocnění slinivky břišní a přechod na pankreatickou dietu. Hlavní zásady a jednotlivé stupně pankreatické diety, edukace). *

5. Nutriční postupy při onemocněních jícnu, vředové choroby žaludku, dvanácterníku (etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace u jednotlivých peptických onemocnění, postgastrektomický syndrom, dieta v prevenci a léčbě peptických onemocnění, technologie úpravy pokrmů, edukace). *

6. Nutřiční postupy při onemocnění jater (funkce jater, diagnostika onemocnění jater, typické symptomy a syndromy při onemocněních jater, nutriční podpora při onemocnění jater, transplantace jater, vrozená metabolická onemocnění). *

7. Výživa při onemocněních žlučníku a žlučových cest (diagnostika onemocnění žlučníku a žlučových cest, cholelithiasa, cholecystitida, pooperační stavy po výkonech na žlučových cestách, dietní opatření). *

8. Nutriční postupy u malabsorpčních onemocnění GIT (malabsorpční syndrom klinický obraz,diagnosa, sekundární malabsorpce, celiakie, laktázová intolerance, poléková,malabsorpce, dietní opatření u malabsorpčního syndromu). *

9. Výživa při onemocnění tlustého střeva (klinický obraz diagnostika, léčba, divertikulóza,divertikulitida. karcinom tlustého střeva, dietní opatření). *

10. Funkční poruchy GIT (příznaky, diagnostika, léčba, prevence, dietní opatření). *

11. Nesnášenlivost potravin a potravinové alergie (klinický obraz., diagnostika, laktózová intolerance, nesnášenlivost jiných potravin, glutenová enteropatie, ostatní potravinové alergie, terapie a dietní opatření).

Anotace

Náplní předmětu je speciální dietologie při gastroenterologických onemocněních u hospitalizovaných a ambulantních pacientů.