Přehled diet u oborů: Interní lékařství, neurologie, infekciologie, pneumologie, hematologie, onkologie, nefrologie, revmatologie, chirurgie, traumatologie, ortopedie.
Rozdíly mezi nemocničním a lázeňským dietním systémem.
Pojem léčebné výživy, jednotlivé formy výživy v nemocnici a l ázních, nutriční potřeba a spotřeba.
Výživové požadavky u fyziologických stavů, dětství, dospívání, sport, gravidita, stáří.
Technologické postupy při přípravě dietních jídel, jejich vliv na nutrienty.
Dietní systém pro lázně, zásady, vztah dietního režimu k výživě pacientů v těžkých stavech.
Dieta šetřivá, dieta s omezením tuku, dieta pankreatická, dieta redukční, dieta při zácpě.
Dieta diabetická, dieta protisklerotická, dieta při selhání jater, dieta při selhání ledvin.
Dieta bezlepková, dieta bezlaktózová, dieta při fenylketonurii.
Dieta vegetariánská, tekuté diety - jejich příprava formou tzv."kladenské diety".
Nízkoenergetická a neenergetická sladidla, alkoholické cukry jako sladidla.
Nové trendy v dietologii - např. - tuky - Olestra, - vláknina -inulin, oligofruktany a další.
Nutriční doplňky - jejich používání, přehled hlavních komponent v těchto doplňcích.
Získání znalostí dietetiky u chorob zařazených do oborů interna, chirurgie, pediatrie, gynekologie a malých oborů.
Rozdíly a přednosti výživy klientů různých zemí světa. Náboženské a etnické odlišnosti ve výživě. Znalost multikulturních aspektů získávají studenti aktuálně od lektorů.