Student ve spolupráci s pověřeným školitelem na odborné praxi ve vybraném zařízení: vede rozhovor s klientem/pacientem a získává potřebné informace, hodnotí antropometrické, fyzikální a biochemické vyšetření, stanovuje na základě nutriční anamnézy nutriční diagnózu a nutriční plán, vyhodnocuje výsledky poskytované nutriční péče, zaznamenává individuální nutriční postup do dokumentace a pracuje s informačním systémem zdravotnického zařízení, uplatní metodiku a využívání plošného nutričního screeningu, uvádí výsledky práce nutričního týmu do praxe, komplexně řeší problémy spojené s výživou, zajišťuje ve spolupráci s ostatními zdravotnickými pracovníky podávání vhodné enterální výživy, modulárních dietetik a sippingu aplikuje zásady pro vypracování dietního systému a standardů nutriční péče v určitém zdravotnickém zařízení, zabezpečuje a komplexně řeší uspokojování bio-psycho-sociálních potřeb klientů/pacientů, pracuje se zdravotnickou technikou, uplatňuje při práci s přístroji bezpečné pracovní postupy, zajišťuje činnosti spojené s přijetím, překladem či propuštěním klienta/pacienta, provádí edukační činnost u klienta/pacienta, vytvoří edukační plán pro klienta/pacienta při propuštění do domácího prostředí, podporuje v rámci ošetřovatelské péče zdraví jedinců, rodin a skupin, spolupracuje na realizaci programů zaměřených na zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva, podílí se na výzkumných šetřeních a sběru informací, uplatní moderní teorie, trendy a postupy v poskytování nutriční péče a umí posoudit jejich realizaci v praxi, efektivně pracuje s odbornou (i cizojazyčnou) literaturou.
Předmět pomáhá studentům upevnit teoretické znalosti a prakticky uplatnit získané vědomosti v oblasti nutriční terapie pod vedením zkušených školitelů na klinických pracovištích.