Náplní předmětu je speciální dietologie při gastroenterologických onemocněních u hospitalizovaných a ambulantních pacientů.
1. Nutriční postupy po operaci střev a při střevních vývodech (Indikace provedení střevního vývodu – nádory, traumata, záněty, vrozené vady. Péče o dětské a dospělé pacienty s vývody. Jednotlivé druhy umělých vývodů. Dieta a péče o stomie. Časné komplikace. Pozdní komplikace. Stavy po střevních operacích, syndrom krátkého střeva. Problematika výživy u dětských a dospělých pacientů po operacích střeva a se střevními vývody. Perorální příjem. Umělá výživa enterální a parenterální. Zásady dietních opatření dle věku. Povolené a zak ázané potraviny a technologické postupy. Edukace.
2. Výživa při idiopatických střevních zánětech (Idiopatické střevní záněty – Crohnova choroba, ulcerózní kolitida. Etiologie, klinický obraz, diagnostika, průběh onemocnění, léčebné možnosti, komplikace, prevence. Zásady diety a edukace.)
3. Nutriční postupy při dětských střevních onemocněních (Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace u jednotlivých onemocnění. Průjmy akutní infekční i neinfekční etiologie. Chronické průjmy, zácpa. Specializovaná nutriční opatření při jednotlivých typech onemocnění a cílená hydratace. Edukace.)
4. Výživa při onemocnění slinivky břišní (Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace. Umělá výživa při onemocnění slinivky břišní a přechod na pankreatickou dietu. Hlavní zásady a jednotlivé stupně pankreatické diety, edukace)
5. Nutriční postupy při onemocněních jícnu, vředové choroby žaludku, dvanácterníku (etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace u jednotlivých peptických onemocnění, postgastrektomický syndrom, dieta v prevenci a léčbě peptických onemocnění, technologie úpravy pokrmů, edukace)
6. Nutřiční postupy při onemocnění jater (funkce jater, diagnostika onemocnění jater, typické symptomy a syndromy při onemocněních jater, nutriční podpora při onemocnění jater, transplantace jater, vrozená metabolická onemocnění
7. Výživa při onemocněních žlučníku a žlučových cest (diagnostika onemocnění žlučníku a žlučových cest, cholelithiasa, cholecystitida, pooperační stavy po výkonech na žlučových cestách, dietní opatření.
8. Nutriční postupy u malabsorpčních onemocnění GIT (malabsorpční syndrom klinický obraz, diagnosa, sekundární malabsorpce, celiakie, laktázová intolerance, poléková,malabsorpce, Dietní opatření u malabsorpčního syndromu
9. Výživa při onemocnění tlustého střeva (klinický obraz diagnostika, léčba, divertikulóza,divertikulitida. karcinom tlustého střeva, dietní opatření).
10. Funkční poruchy GIT (příznaky, diagnostika, léčba, prevence, dietní opatření)
11. Nesnášenlivost potravin a potravinové alergie (klinický obraz., diagnostika, laktózová intolerance, nesnášenlivost jiných potravin, glutenová enteropatie, ostatní potravinové alergie, terapie a dietní opatření. The subject is a special diet in gastroenterological diseases in hospitalized and outpatient patients.
1. Nutritional procedures after intestinal and intestinal surgery (Indications of the intestinal outlet - tumors, traumas, inflammations, birth defects, care of children and adult patients with outlets, individual types of artificial outlets, diet and care of the stoma, early complications. complications Conditions after intestinal surgery, short bowel syndrome Nutritional problems in children and adults after intestinal surgery and intestinal discharge Oral ingestion Artificial nutrition, enteral and parenteral Dietary precautions according to age Permitted and forbidden food and technological procedures Education .
2. Nutrition in idiopathic intestinal inflammation (idiopathic intestinal inflammation - Crohn's disease, ulcerative colitis, etiology, clinical picture, diagnosis, course of the disease, treatment options, complications, prevention, diet and education principles).
3. Nutritional procedures in children's intestinal diseases (Etiology, clinical picture, diagnostics, treatment options, complications in individual diseases, diarrhea of acute infectious and noninfectious etiology, chronic diarrhea, constipation, specialized nutritional measures for individual types of diseases and targeted hydration.
4. Nutrition for pancreatic diseases (Etiology, clinical picture, diagnostics, treatment options, complications, artificial nutrition for pancreatic disease and transition to pancreatic diet) Principles and individual stages of pancreatic diet, education)
5. Nutritional procedures for oesophageal diseases, stomach ulcer, duodenal ulcer (etiology, clinical picture, diagnostics, treatment options, complications of individual peptic diseases, postgastrectomy syndrome, diet in prevention and treatment of peptic diseases, food preparation technology, education)
6. Nutrition procedures for liver disease (liver function, liver disease diagnosis, typical symptoms and syndromes in liver disease, nutritional support for liver disease, liver transplantation, congenital metabolic diseases
7. Nutrition in diseases of gall bladder and biliary tract diseases (diagnosis of gallbladder and biliary tract diseases, cholelithiasis, cholecystitis, post-operative conditions after gall bladder procedures, dietary measures.
8. Nutritional procedures for malabsorption diseases GIT (malabsorption syndrome clinical picture, diagnosis, secondary malabsorption, celiac disease, lactase intolerance, pituitary, malabsorption, dietary measures for malabsorption syndrome
9. Nutrition for colon diseases (clinical picture of diagnosis, treatment, diverticulosis, diverticulitis, colon carcinoma, dietary measures).
10. GIT Functional Disorders (Symptoms, Diagnosis, Treatment, Prevention, Dietary Measures)
11. Food intolerance and food allergy (clinical picture, diagnosis, lactose intolerance, intolerance of other foods, gluten enteropathy, other food allergies, therapy and dietary measures.