Charles Explorer logo
🇨🇿

Dějiny výživy

Předmět na 1. lékařská fakulta |
B92728

Sylabus

1.     Úvodní hodina, doporučená literatura, podmínky absolvování kurzu (Černý)

2.     Jídlo v antice z pohledu archeologie 1 (Alušík)

3.     Jídlo v antice z pohledu archeologie 2 (Alušík)

4.     Antická literární tradice o jídle (Žytek)

5.     Rekonstrukce stravy v pravěku (Smrčka)

6.     Pokrmy a nápoje jako součást terapie raného novověku (Divišová)

7.     Nejstarší české kuchařské knihy z

16. a

17. století (Černý)

8.     Omamná vůně Východu aneb dějiny importu koření (Černý)

9.     Káva, čaj a čokoláda: od léku k poživatině (Černý)

10.   České kuchařky

19. století (Kouba)

11.   Historie stravování v pražských josefinských ústavech (Hlaváčková)

12.   Pivo, víno, pálenka – dějiny alkoholických nápojů (Tomíček)

13.   Anorexie a bulimie v průběhu času (Hrnčiříková)

14.   Udělení zápočtu (Černý)

Anotace

Toto je volitelný předmět pro DSP studenty oboru Dějiny lékařství. Cílem předmětu je přinášet aktuální informace k tématu dějiny výživy pokrývající celé široké spektrum od paleopatologických až po dějiny 20. století.