1. Úvodní hodina, doporučená literatura, podmínky absolvování kurzu (Černý)
2. Jídlo v antice z pohledu archeologie 1 (Alušík)
3. Jídlo v antice z pohledu archeologie 2 (Alušík)
4. Antická literární tradice o jídle (Žytek)
5. Rekonstrukce stravy v pravěku (Smrčka)
6. Pokrmy a nápoje jako součást terapie raného novověku (Divišová)
7. Nejstarší české kuchařské knihy z
16. a
17. století (Černý)
8. Omamná vůně Východu aneb dějiny importu koření (Černý)
9. Káva, čaj a čokoláda: od léku k poživatině (Černý)
10. České kuchařky
19. století (Kouba)
11. Historie stravování v pražských josefinských ústavech (Hlaváčková)
12. Pivo, víno, pálenka – dějiny alkoholických nápojů (Tomíček)
13. Anorexie a bulimie v průběhu času (Hrnčiříková)
14. Udělení zápočtu (Černý)
Toto je volitelný předmět pro DSP studenty oboru Dějiny lékařství. Cílem předmětu je přinášet aktuální informace k tématu dějiny výživy pokrývající celé široké spektrum od paleopatologických až po dějiny 20. století.