1. Úvodní hodina, definice různých druhů vegetariánství
2. Proteiny, tuky ve stravě vegetariánů
3. Minerální látky ve stravě vegetariánů
4. Vitaminy ve stravě vegetariánů
5. Specifické populace: děti
6. Specifické populace: těhotné a kojící ženy
7. Rostlinná strava v prevenci onemocnění
Cílem kurzu je představit aktuální výzkum v oboru rostlinné stravy a praktické základy racionální rostlinné stravy, včetně nových typů potravin dostupných na českém trhu. Důraz je kladen na evidence-based přístup k informacím a důležitost respektující komunikace s pacientem. Kurz není primárně určen pro vegetariány nebo vegany ani neslouží k propagaci alternativního přístupu k výživě, ale má za cíl dodat podklady pro práci nutričních terapeutů, kteří se s alternativní výživou mohou setkat ve své praxi.
Pro zvládnutí kurzu nejsou třeba žádné předchozí znalosti rostlinné stravy. Veškeré materiály doporučené k dalšímu čtení budou dodány v průběhu kurzu.
Kontakt na vyučující: eliska.selingerova@lf3.cuni.cz
Podpořeno projektem „Zvýšení kvality vzdělávání na UK a jeho relevance pro potřeby trhu práce“ reg.č. CZ.02.2.69/0.0/0.0/16_015/0002362