Charles Explorer logo
🇬🇧

Food, Beverages and Food Supplements

Class at Third Faculty of Medicine |
CCOCB0072

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Syllabus

Témata přednášek:

1. Úvod, základní pojmy

2. Současné potravinářské trendy

3. Evoluce lidské stravy

4. Mléko a mléčné výrobky

5. Jedlé tuky a oleje

6. Pekařské a cukrářské výrobky

7. Ovoce a zelenina

8. Přírodní antioxidanty

9. Maso a masné výrobky

10. Sladidla, med, cukrovinky, čokoláda, kakao

11. Nealkoholické nápoje

12. Alkoholické nápoje

13. Výroba piva

14. Potravinářská aditiva

15. Doplňky stravy Cvičení: • Úvod, podmínky zápočtu, zdroje informací ve výživě a v potravinářství • Ryby, vejce a výrobky z nich • Čaj, káva, kávoviny, zmrazené potraviny • Brambory, mlýnské produkty z obilovin, těstoviny • Škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena • Koření, jedlá sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčice • Suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich • Kvasný ocet a droždí • Mlýnské obilné výrobky, těstoviny, cukrářské výrobky a těsta • Požadavky na některé zmrazené potraviny • Klasifikace jatečně upravených těl jatečných zvířat • Prezentace samostatných prací a etiket

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Annotation

Předmět je zaměřen na zbožíznalecký popis jednotlivých druhů a skupin potravinářských surovin a výrobků dle komoditních vyhlášek včetně jejich kvalitativních znaků, významu v lidské výživě a popisu hlavních vad a způsobů falšování. Kromě toho se studenti seznámí s vývojem lidské stravy, současnými potravinářskými trendy a doplňky stravy.

Student bude:

• schopen ohodnotit jakosti základních potravinářských surovin a sortimentu výrobků z nich produkovaných v souladu se současně platnou potravinářskou legislativou

• schopen rozčlenit jednotlivé potravinářské výrobky do skupin, charakterizovat jej a popsat strukturu sortimentu dle platné legislativy

• znát význam jednotlivých potravinových komodit ve výživě

• schopen odhalit nesoulad potraviny s legislativními předpisy

• schopen se orientovat v legislativním rámci doplňků stravy a doplňcích stravy dostupných na trhu

• znát aktuální trendy v potravinářství