Témata přednášek:
1. Úvod, základní pojmy
2. Současné potravinářské trendy
3. Evoluce lidské stravy
4. Mléko a mléčné výrobky
5. Jedlé tuky a oleje
6. Pekařské a cukrářské výrobky
7. Ovoce a zelenina
8. Přírodní antioxidanty
9. Maso a masné výrobky
10. Sladidla, med, cukrovinky, čokoláda, kakao
11. Nealkoholické nápoje
12. Alkoholické nápoje
13. Výroba piva
14. Potravinářská aditiva
15. Doplňky stravy Cvičení: • Úvod, podmínky zápočtu, zdroje informací ve výživě a v potravinářství • Ryby, vejce a výrobky z nich • Čaj, káva, kávoviny, zmrazené potraviny • Brambory, mlýnské produkty z obilovin, těstoviny • Škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena • Koření, jedlá sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčice • Suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich • Kvasný ocet a droždí • Mlýnské obilné výrobky, těstoviny, cukrářské výrobky a těsta • Požadavky na některé zmrazené potraviny • Klasifikace jatečně upravených těl jatečných zvířat • Prezentace samostatných prací a etiket
Předmět je zaměřen na zbožíznalecký popis jednotlivých druhů a skupin potravinářských surovin a výrobků dle komoditních vyhlášek včetně jejich kvalitativních znaků, významu v lidské výživě a popisu hlavních vad a způsobů falšování. Kromě toho se studenti seznámí s vývojem lidské stravy, současnými potravinářskými trendy a doplňky stravy.
Student bude:
• schopen ohodnotit jakosti základních potravinářských surovin a sortimentu výrobků z nich produkovaných v souladu se současně platnou potravinářskou legislativou
• schopen rozčlenit jednotlivé potravinářské výrobky do skupin, charakterizovat jej a popsat strukturu sortimentu dle platné legislativy
• znát význam jednotlivých potravinových komodit ve výživ ě
• schopen odhalit nesoulad potraviny s legislativními předpisy
• schopen se orientovat v legislativním rámci doplňků stravy a doplňcích stravy dostupných na trhu
• znát aktuální trendy v potravinářství